Kako se zdravije hraniti tijekom studiranja

Piše
x-ica tim

Jun 07, 2019

Na studiju napokon imate malo više slobode što se prehrane tiče, ali to ne znači da biste trebali jesti nezdravo. To razdoblje može biti odlična prilika da promijenite svoje prehrambene navike i počnete se zdravije hraniti.

Početak studiranja predstavlja veliku promjenu u načinu života. Samostalni život u novim i nepoznatim uvjetima, često i u novom gradu, kod većine izaziva brojne poteškoće. Zbog pretrpanog rasporeda na fakultetu, ispitnih rokova, prekratkog razmaka između predavanja i/ili nedostatka novca studenti često preskaču obroke ili jedu nezdravu hranu – fast food, peciva iz pekarnice, sendviče i grickalice.

pexels-photo

Zbog manjka slobodnog vremena stvaraju se nove prehrambene navike pa se veliki se broj studenata tijekom prvih godina studiranja udeblja i po nekoliko kilograma. Osim na fizički izgled, nepravilna ishrana utječe na zdravlje, a time i na uspješnost u obavljanju studentskih obaveza. No, svemu se može stati na kraj uz poštivanje svega nekoliko savjeta.

1. Nikada ne preskačite doručak!

Iako često nemate vremena za kvalitetan doručak, njega nikako ne biste smjeli preskakati. Ranojutarnja predavanja, brzinsko spremanje i trčanje na tramvaj rijetko ostavljaju dovoljno vremena za najvažniji obrok u danu. Iako je primamljivo dobiti dodatnih deset minuta za spavanje, preskakanje doručka opasno je za zdravlje. Bez doručka, imat ćete znatno slabiju koncentraciju, bit ćete umorniji, a organizam vam neće dobivati dovoljno hranjivih sastojaka za optimalan rad. Zdrav doručak pozitivno djeluje na metabolizam i daje mu svu potrebnu energiju. Ako nema šanse da jedete prije odlaska iz kuće, ponesite barem muesli pločicu ili neku voćku pa je pojedite putem do faksa.

doručak

2. Izbacite brzu i nezdravu hranu s menija!

Zbog manjka tjelesne aktivnosti, kasnovečernjeg jedenja i neredovitih obroka, izuzetno je važno da izbjegavate konzumiranje fast fooda, kave, energetskih pića, grickalica i ostale prerađene hrane. Danas gotovo u svim trgovinama postoji alternativa – zdrave grickalice (bademi, orasi, pistacije, suho voće) koje su odličan izvor hranjivih vrijednosti.

grickalice

3. Jedite zdravo i raznoliko!

Iako menze često nude nezdravu hranu, na jelovniku se uvijek nađe zdrava alternativa. U svakom obroku trebalo bi se nalaziti barem neko povrće ili voće. U svakodnevnu prehranu važno je uključiti što više voća, povrća, cjelovitih žitarica, proteina i takozvanih „dobrih“ masti.

food-dinner-pasta-broccoli

4. Zdrava hrana za skromni studentski budžet!

Neki studenti ne odlaze u menzu, već svoje obroke pripremaju sami. Kuhanje je često stresno i zahtjevno, pogotovo onima koji prije dolaska na fakultet nikada nisu pripremali veći obrok. Ono što predstavlja još veći problem jest kupnja namirnica za pripremu jela. Pomoću malih trikova možete uštedjeti na proizvodima koje kupujete u trgovinama. Dobar način uštede krije se u kupnji stvari u većim količinama. To se isključivo odnosi na hranu koju redovito konzumirate. Namirnice koje se nalaze u većim paketima jeftinije su nego da ih se kupuje zasebno. Danas se također u mnogim trgovinama prije isteka roka trajanja hrana prodaje po nešto nižim cijenama. Radi li se o hrani koja se potroši za dan ili dva, ne postoji razlog zašto je ne biste kupili.

food-healthy-vegetables-potatoes

5. Pametno planirajte obroke!

Važno je planirati svoje obroke kako ne biste došli u iskušenje da previše potrošite. Kupnju sve potrebne hrane najbolje je obavljati jednom tjedno – pritom će se uštedjeti vrijeme, a i novac.

fruits-grocery-bananas-market

Foto: COD Newsroom, Flickr

Komentari