Japanci proizveli sladoled koji se ne topi

Piše
Vedran Mikulić

Aug 09, 2017

Zamislite sladoled koji donesete na plažu, ostavite ga ispod suncobrana, odete se okupati i kad se vratite sladoled je u istom stanju kao i kad ste ga ostavili. Upravo takav sladoled su proizveli, tko drugi nego Japanci.

Skupina japanskih znanstvenika osmislila je sladoled koji se ne topi i koji je, zbog toga, idealan za visoke temperature. Uz pomoć polifenola izvađenog iz jagoda naučnici Centra za istraživanje razvoja bioterapije u japanskom gradu Kanazawa napravili su sladoled koji se ne topi.

1

Ovom otkriću prethodilo je nastojanje da se pomogne farmama jagoda u slučaju prirodnih katastrofa. Kako bi u budućnosti pomogli farmama jagoda istraživači su zamolili jednog kuhara za eksperiment s polifenolom, ekstraktom iz jagoda. Nakon što im se kuhar požalio kako se slatko vrhnje stvrdnulo kad mu je dodao polifenol, shvatili su kako se ulje i voda zbog polifenolne tekućine ne mogu razdvojiti. Upravo zahvaljujući tom sastojku napravili su sladoled koji se ne topi.

Lokalni novinari isprobali su sladoled i držali su ga na suncu na temperaturi od 28 stupnjeva, a sladoled je i nakon tri sata zadržao svoj oblik. Proizvodnja ovog sladoleda počela je širom Japana, a cijena mu je 4,5 dolara.

Komentari