Ostvari pravo na subvencionirani smještaj u stanu

Piše
Iva Bucić

Aug 02, 2016

Svi redovni studenti s više od 18 ECTS-a skupljenih u protekloj akademskoj godini imaju pravo na subvencionirani smještaj kod privatnih stanodavaca.

U slučaju 193 osječka studenta, čiji su domovi trenutno u obnovi, subvencija iznosi 400 kuna, a ostali će studenti za smještaj kod privatnog stanodavca dobivati 200 kuna. Kandidati trebaju biti hrvatski državljani ili državljani EU s prijavljenim boravkom u Hrvatskoj.

Kvote za broj subvencija određuje MZOS na temelju broja studenata koji u određenom mjestu studiraju, a prebivalište im nije u mjestu studiranja. Važnu ulogu igra i stanje u državnom proračunu, a u pravilu se subvencionira oko 15 posto studenata koji studiraju izvan mjesta prebivališta. Tako će se u Osijeku subvencionirati ukupno 793 studenta, u Šibeniku 35, u Varaždinu, Koprivnici, Čakovcu, Križevcima i Bjelovaru 245, u Slavonskom Brodu 50, u Zadru i Požegi po 150, u Dubrovniku 180, u Puli 130, u Sisku 20 te u Vukovaru 40 studenta.

Osim minimalno 18 skupljenih ECTS-a, uvjet za prijavu za subvencionirani smještaj je i prosječno ostvarenih 40 ECTS-a u prethodnim godinama studiranja. Iznimke su brucoši, studenti s invaliditetom od 1. do 5. kategorije, studenti koji upisuju prvu godinu druge razine studija, a trenutno imaju upisano zaostajanje zadnje godine te studenti prve godine druge razine studija koji su upisali godinu u ljetnom semestru.

Pravilnik i sve informacije  potražite na webu MZOS-a.

Komentari