Kako efikasno skinuti led s automobila i koje greške radimo

Piše
Vedran Mikulić

Feb 20, 2018

Sredstva za odleđivanje stakla nisu baš tako efikasna kako pomislite kada ih vidite u trgovini. Brzo i efikasno odleđivanje sve popularniji sprejevi za odmrzavanje pružaju samo kada se radi o tipičnom jutarnjem mrazu.

No ako se radi o samo malo debljem sloju leda, primjerice 1-2 milimetara, deset sekundi će se lako pretvoriti u nekoliko minuta čekanja iako ste potrošili gotovo pola boce spreja.

Dovoljno vrijeme da i samo uz pomoć grijanja automobila postignete isti efekt, a s obzirom na cijenu spreja, grijanje je i jeftinije jer ćete potrošiti samo kunu, dvije goriva. Ipak, ako se uhvatite u koštac s debljim ledom koji je nastao kao posljedica ledene kiše ili otapanja i zamrzavanja svježe napadalog snijega najbolje je kombinirati sve tri metode. Prvo treba upaliti grijanje auta, zatim poprskati stakla te se nakon minute, dvije baciti na struganje leda plastičnom strugalicom. Zbog toga što ste već djelomično otopili ili oslabili strukturu leda struganje će biti mnogo brže i lakše.

Klasičnim metodama, odnosno grijanjem auta u kombinaciji sa struganjem uštedjet ćete osjetan iznos novca. Ipak i sa strugalicom valja biti oprezan. Ne smije se biti previše agresivan da se ne ogrebu stakla, a također treba paziti da strugalica nije oštećena. Nikako ne koristiti metalne strugalice ili priručna sredstva poput kutije za CD, osobne iskaznice ili bankovne kartice.

Sprejeve za odleđivanje možete izraditi i kod kuće i tako osjetno uštedjeti. Litru 96 postotnog alkohola koju ste prethodno kupili u ljekarni pomiješajte s vodom u omjeru 1:1 i tako ćete dobiti dvije litre podjednako efikasnog sredstva po cijeni od oko 13 kuna za pola litre. To je jeftinije od gotovo svih sredstava za odleđivanje koje je moguće kupiti u supermarketima ili specijaliziranim trgovinama.

Iako je sol vrlo djelotvorna u otapanju leda nikada je nemojte koristiti na automobilu, niti u krutom stanju niti u obliku neke otopine. Sol je izuzetno korozivna i vrlo brzo će nepovratno oštetiti metalne dijelove automobila. Također se ne smije koristiti niti vruća voda jer njenim prolijevanjem na zamrznuto staklo vrlo lako može doći do pucanja stakla i štete od nekoliko tisuća kuna.

Pri odleđivanju stakla valja biti temeljit. Ostaci vode nastale otapanjem leda će se, ako automobil nije dovoljno zagrijan, smrznuti nakon što ponovo krenete i onda se može dogoditi da nasred ceste nemate nikakvu vidljivost što lako može dovesti do prometne nesreće. Zato je pametno takve ostatke, pa premda se radilo samo o tragovima obrisati papirom ili krpom. Iz istog je razloga važno imati kvalitetne i neistrošene metlice brisača na automobilu.

Nije loše niti zaštiti auto ako mislite da bi jutro moglo donijeti led. Stari kartoni, krpe ili majice na staklu najčešće će u potpunosti spriječiti bilo kakvo zamrzavanje.

Izvor: Oryx-asistencija.hr

Komentari