Kako pravilno puniti mobitel

Piše
Mateo Galić

Jul 22, 2016

Sigurno ste nebrojeno puta čuli savjet kako mobitel uvijek treba isprazniti do kraja, pa ga tek onda staviti na punjenje. Ova tvrdnja je istinita samo kod prvog punjenja, a što kasnije?

Punjenje baterije vašeg smartphonea u kratkim intervalima znatno produžava njezin vijek trajanja, a ostavljanje telefona da se puni i nakon što je 100 posto napunjen uništava bateriju, piše My Broadband.

Capture

Do ove spoznaje došlo se istraživanjem koje je proveo Battery University. Rezultat istraživanja je zaključak kako se uporabom pravilnog punjenja mobitela produžava vijek trajanja baterije.

Istraživanje je pokazalo da je ostavljanje uređaja na punjaču i nakon što je već 100 posto napunjen loše za bateriju. Ostavljanje napunjene baterije na punjaču uzrokuje veliki stres baterije i njeno dodatno trošenje. Uklanjanje uređaja s punjača nakon što punjenje dođe do 100 posto je poput opuštanja mišića nakon teške vježbe.

Capture

Litij-ionske baterije ne trebaju biti cijelo vrijeme potpuno napunjene i to definitivno nije najbolje za održavanje same baterije.

Bolje je ne napuniti bateriju do kraja, jer visoka voltaža rezultira stresom baterije, navodi se u izvještaju s istraživanja.

Bolje je puniti više puta kraće nego jednom do kraja

Battery University naveo je kako bi najbolje bilo puniti bateriju svaki put kada izgubi 10 posto svog trajanja, ali kako to baš i nije izvedivo u praksi, savjetuje se punjenje mobitela kada god za to imate priliku. Na taj način će baterija vašeg mobitela trajati znatno duže.

Capture

Kako bi optimalno funkcionirale, baterije moraju izbjegavati ekstremne topline, a i sam Apple savjetuje da maknete poklopac telefona ako primijetite zagrijavanje tijekom punjenja.

Posebno je važno izbjeći izlaganje uređaja temperaturama višim od 35 stupnjeva Celzijevih, koje mogu trajno oštetiti kapacitet baterije, naveo je Apple.

Komentari