Međunarodna noć šišmiša

Piše
Mateo Galić

Aug 25, 2020

U Zoološkom vrtu grada Zagreba tradicionalno se obilježava Međunarodna noć šišmiša. Edukativni program posjetitelje očekuje u subotu 29. kolovoza.

Edukatori će građanima približiti važnost šišmiša, ali i osvrnuti se na neistine koje prate šišmiše od davnina. Ti jedini leteći sisavci nekada su bili ozloglašeni zbog praznovjerja, mitova i legendi, a danas zbog pandemije koronavirusa koji uzrokuje COVID-19.

Posjetitelji u subotu navečer mogu sudjelovati u organiziranim obilascima Zoološkog vrta. Kraj glavne blagajne bit će organizirano osam grupa s po najviše 40 osoba. Prve četiri grupe u obilazak kreću u 19 sati, a ostale 15 minuta kasnije.

1

Tko želi, na glavu će moći nataknuti naočale nadahnute šišmišima. Pomoću bat-detektora posjetitelji će pokušati utvrditi gdje se skrivaju šišmiši koji slobodno žive u maksimirskoj šumi. Što je to eholokacija, bit će im pojašnjeno i kroz igru. Na Zebrinu trgu prolazit će kroz labirint s preprekama što se može usporediti s kretanjem šišmiša u prostoru.

Rekordi u svijetu šišmiša posebno su zanimljivi. Zato će se u Noći šišmiša, među ostalim, razotkriti koji je šišmiš najveći, a koji najmanji, koji ima najveće letnice, a koji najveće uši.

Ispred Edukacijskog centra posjetitelji će moći čuti kako se glasaju različite vrste šišmiša te dodirnuti neke od živih životinja kojima se šišmiši hrane – zmiju, glodavca i paličnjaka. Za ekološki sustav izuzetno je važna prehrana šišmiša kukcima. Kada će edukatori govoriti o tome, pokazat će neke žive kukce te lovku za one noćne. Pričat će i o šišmišima koji se hrane nektarom i plodovima te što to znači za biljni svijet.

2

Posjetitelji posebno načule uši kada se spomenu šišmiši vampiri. Edukatori će zato razotkriti njihovu prehranu te stvarnu opasnost po čovjeka. Na mjesto šišmiša u praznovjernim pričama, mitovima i legendama posjetitelje će podsjetiti kostimirani Grof Drakula te Maksimirska coprnica.

U paviljonu Zona sumraka razgledat će se živi šišmiši. Kako se o šišmišima brinu u Zoološkom vrtu, edukatori će govoriti na primjeru egipatskih letipasa.

Kraj Lavlje stijene Kidepo riječi će biti o izumrlim vrstama šišmiša i razlozima ugroženosti šišmiša danas. Građani im mogu pomoći izgradnjom kućica za šišmiše, pa će u Noći šišmiša doznati kako ih napraviti.

U 21 sat kraj Paviljona za majmune posjetitelje očekuje predstava mađioničara Vladimira Štimca, a u restoranu Kod morskog lava prigodna ugostiteljska ponuda.

Svi koji sudjeluju u programu, trebaju se držati propisanog razmaka i ostalih epidemioloških mjera.

Ulaznice za Noć šišmiša prodaju se po uobičajenom cjeniku za ulaz u Vrt, no budući da je broj ulaznica ograničen, preporučuje se nabaviti ih unaprijed. Ako ih ostane, moći će se kupiti neposredno uoči održavanja programa na glavnoj blagajni Zoološkog vrta.

Komentari