Modni Nered Manuele Lovrenčić

Piše
Ines Perec

Apr 17, 2016

Donosimo vam intervju s modnom dizajnericom Manuelom Lovrenčić i priliku da zavirite u kreativni um koji stoji iza ovog jedinstvenog modnog stvaralaštva. Iz Manuelinog Fashion Disordera proizlazi jedinstvena, inovativna i vrlo ženstvena moda, a njezini neobični krojevi i naizgled nespojivi materijali, garantiraju isticanje u masi.

Oduvijek volim modu i zauvijek ću biti zahvalna osobi koja mi je prva približila modno stvaralaštvo. Dugih šest godina je prošlo otkako mi je Manuela Lovrenčić otvorila vrata svoje kreativne radionice u potkrovlju obiteljskog doma u Šumećanima kraj Ivanić Gada.  Šareni materijali, polugotovi i završeni odjevni predmeti, skice novih projekata, krojačka lutka u kutu i računalo na čijem zaslonu su stajale fotografije modela, spremne da im se dodaju novi efekti u Photoshopu. Sve je to proizašlo iz ruku vječno pozitivne i nasmijane Manuele, diplomirane modne dizajnerice i fotografkinje.

Taj kreativni nered iz doma dizajnerice, zajedno sa svojom stvarateljicom, vrlo se brzo preselio u svoj novi dom u Osijeku, gdje je dobio i vlastiti modni atelier pod nazivom Fashion Disorder. Danas Manuelu, umjesto na ulicama rodnog nam grada, viđam na prestižnim modnim događanjima i stranicama modnih časopisa dok njezine kreacije krase naše poznate dame, glumicu Jelenu Perčin, pjevačicu Žanamari Lalić i Leu Mijatović iz Teške industrije te brojne druge. Njezin talent predstavljen je i na renomiranom Cro-a-Porteru gdje je, osim na modnoj pisti, mogao biti viđen i u publici jer su ga domaće fashionistice odavno prepoznale.

Iako vječno prezaposlena, Manuela je uspjela odvojiti vremena da s nama podijeli svoje viđenje mode i modne scene te izdvoji faktore koji su pozitivno utjecali na razvoj i popularnost Fashion Disordera.

Draga Manuela, možeš li u nekoliko rečenica čitateljima predstaviti sebe i svoju modnu viziju?

Dizajnom se bavim intenzivno od 2003. godine od kad sam diplomirala na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Bazirana sam na žensku modu, s povremenim modnim izletima u ready-to-wear mušku modu. :)

Što se sve krije iza naziva Fashion Disorder? Baziraš li se samo na odjevne predmete ili tvoj kreativni izričaj sadrži i druge elemente?

Fashion Disorder je jedna mala luka za modne pustolovce, nosiva moda s pomaknutom estetikom, naglasak na unikatnost u kroju i baznim odjevnim predmetima koji u sebi uvijek imaju neki zanimljiv odmak od svakodnevnog. Od prošle godine Fashion Disorder je bogatiji i za jednu novu dimenziju u svom radu, a to su modni dodatci. Naglasak je na torbama sa zanimljivim pomakom, a od nedavno i balerinkama i sandalama.

Dio Fashion Disorder kolekcije

Dio Fashion Disorder kolekcije.

Nedvojbeno je da tvoj modni izričaj nije sličan ničemu što možemo vidjeti na hrvatskoj modnoj sceni. Gdje pronalaziš inspiraciju za svoje stvaralaštvo?

Volim se igrati s detaljima i tkaninama. Ne zamaram se previše kompliciranim krojevima, nego više volim „komplicirati“ s više tkanina u jednom komadu odjeće ili spajati neke naoko nespojive kombinacije materijala i boja. Inspiracija dolazi spontano, može je izazvati neka rečenica, slučajan prolaznik ili obično lutanje u svijetu mašte. :)

Za kakve prilike je namijenjena tvoja odjeća? Uskoro nam se bliži sezona maturalnih zabava. Imaju li maturantice priliku da povodom tog događaja zablistaju u jednoj od tvojih kreacija?

Fashion Diorder je baziran na odjevne predmete s multifunkcionalnim svojstvima. Pa tako možete nositi neku haljinicu na tenisice preko dana, na štikle u uredu ili uz neki lijepi ogrtač i zgodnu torbu navečer.

Svaka prigoda je izazov, kreacije za maturantice iz Fashion Disordera kreirane su kao unikatni i osebujni modeli koji se svakako izdvajaju iz mase, a opet odišu mladenačkom svježinom i profinjenom estetikom.

Vratimo se na trenutak na konkretna pitanja koja bi više od svega mogla zanimati naše čitatelje. Dizajnerski odjevni komadi percipiraju se kao vrlo skupi. Je li to slučaj i s tvojom odjećom? Koliko je novca potrebno izdvojiti želimo li se za neku priliku odjenuti u tvom atelieru?

Svaka roba ima svoju vrijednost i  razlog zašto toliko košta. Fashion Disorder je cijenama prilagođen tržištu i mogućnostima kupaca. Najveći faktor u obračunu cijene je način izrade i vrsta tkanina, što uvijek utječe na realizaciju nekog odjevnog predmeta.  Bazni raspon cijena Fashion Disordera je od 250 kn do 2000 kn, a sve ostalo ovisi od dogovora s klijentima i ciljane namjene određenog dizajna.  Cijena svečane odjeće i vjenčanica je uvijek varijabilna, ali prihvatljiva.

Tvoje kreacije mogu se vidjeti na Fashion Disorder Facebook stranici i istoimenom blogu. Nas zanima, gdje se mogu kupiti?

Fashion Disorder odjeća može se kupiti u dizajnerskim concept storeovima u Zagrebu; DBOxX, Petrinjska 85, te Vinkovcima u dizajnerskoj radnji Žad. Uskoro krećemo i prema Jadranu i Italiji pa će biti još lokacija na kojima će se moći kupiti Fashion Disorder asortiman.

Sve narudžbe se svakako mogu vršiti i preko facebook stranice jer  je naše poslovanje registrirano i na trgovinu putem internet stranice i pošte.

Dio Fashion Disorder kolekcije.

Dio Fashion Disorder kolekcije.

Iako u posljednje vrijeme svjedočimo svojevrsnoj revoluciji ljepote i sve su popularniji plus-size modeli, hrvatskom modnom scenom i dalje dominiraju mršavice. Kakav tip modela ti preferiraš, odnosno, kako bi po tebi trebala izgledati žena koja je idealna za predstavljanje tvoje stilske estetike?

Nikad nisam bila pobornik jako mršavih modela, realnost je puno drugačija i većina djevojaka i žena koja kupuje moju odjeću je šarolikih konfekcijskih brojeva koji variraju od 36 do 44. Prosječna djevojka uglavnom se kreće između brojeva 38 i 40 što jer realna odjevna veličina, pa tako i kod naših kupaca.

Nedavno sam pisala o tome kako Hrvatskoj nedostaje modela poput Madeline Stuart, prvog modela sa sindromom Down i Jillian Mercado koja zbog mišićne distrofije modnu pistu prolazi u invalidskim kolicima. Bi li za predstavljanje svoje kolekcije izabrala takve modele i smatraš li da je i njima mjesto na modnim pistama?

Svatko ima pravo na lijepu odjeću i na mogućnost da odjene nešto što će ga razveseliti. Nikad nisam pravila razliku između ljudi; ni po boji kože, ni po njihovim vrlinama ili nedostacima.  Ljepota dolazi iz čovjeka, jer da svatko ima mogućnost izabrat kakav se želi roditi, svijet bi bio puno drugačije mjesto, zar ne?

Rad u modnom dizajnu nešto je što privlači većinu djevojaka, međutim, zbog lošeg položaja hrvatske modne industrije, malo njih se odvaži na stvaranje karijere u tom sektoru. Kako si se ti odvažila na taj korak i jesi li ikada bila u dilemi da je to pravi put za tebe? Kada si počela ostvarivati konkretnu zaradu i zarađuješ li danas na modi dovoljno za život ili ti je ipak potreban alternativni izvor zarade?

U mojim počecima modna industrija nije bila na tako klimavim nogama. Moj izbor zanimanja poznat je još od malih nogu, pa je i volja, žrtva i odricanje bilo neizbježno u nastojanju da ostvarim svoje snove. Upornost, ustrajnost i ambicija jedine su smjernice koje mogu pomoći čovjeku da opstane i izbori se za svoje mjesto. Da uvijek može bolje, naravno da može. Marljivi rad i kreativnost točka su na i svakog uspjeha.

Što bi poručila mladim djevojkama koje skupljaju hrabrost da svoj dizajn predstave javnosti i krenu u ostvarivanje karijere u tom području?

Budite sigurno u svoju viziju, jer moda je nemilosrdni mehanizam u kojem samo uporni i hrabri opstaju. Ako nemate jasne vizije i plan, teško će se stići do „kruha“ u modnoj industriji.

Photo galerija (11 slika)

Komentari