FFZG protiv klerikalizacije, a ne protiv suradnje

Piše
Iva Bucić

Apr 20, 2016

Utjecaj crkvenih vlasti ne mora biti loš, ako on ima smisla. Ali državi koja samu sebe definira kao sekularnu, ovakvo što ne bi trebalo biti prihvatljivo, upozorila je na jučerašnjoj tribini Sekularnost i obrazovanje u Hrvatskoj Tanja Bukovčan, docentica na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Klerikalizacija obrazovanja

Na tribini u organizaciji Kluba studenata Fakulteta političkih znanosti riječi je bilo o nesretnoj suradnji Filozofskog i Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Ugovor o suradnji neuspješno se pokušava sklopiti još od 2014. godine. Od tada su stvari poprilično eskalirale pa su tiho proguravanje ugovora zamijenile ucjene, smjene i vršenje pritisaka.

– Filozofskom se fakultetu direktno desila obveza potpisivanja ugovora, upozorava Bukovčan i dodaje kako je tek studentska rasprava koja se odvija zadnjih tjedana, otvorila prostor za ozbiljnu raspravu.

Ipak, klerikalizacija hrvatskog obrazovanja nije započela, a sigurno neće ni završiti spomenutim ugovorom.

– Priča se o vrhu ledenog brijega, nitko više ne pita kako smo se doveli u ovu priliku. Nitko se ne pita što je s vjeronaukom u školama, građanskim i seksualnim odgojem, zašto je KBF uopće sastavnica Sveučilišta – upozorila je sudionica rasprave. S njom se složila mirovna aktivistica i katolička teologinja Ana Raffai, druga govornica na tribini.
– Klerikalizacija je jedna od važnih tema sukoba u cijelom našem društvu. Ona nije dobra ni za društvo ni za crkvu. To nije kontekst u kojem se rađa zdrava teologija, kaže Raffai.

FFZG i KBF već surađuju

Mada mediji često interpretiraju situaciju kao odbijanje suradnje, Bukovčan podsjeća kako to nije točna informacija.

–  Filozofski fakultet ne odbija nikakvu suradnju, dapače, mi već surađujemo – kaže Bukovčan i podsjeća kako budući vjeroučitelji na Filozofskom slušaju pedagogiju i niz izbornih predmeta. Odaziv je, usput rečeno, izrazito malen.

Taj problem Zoran Kurelić naziva seljaklukom zagrebačkog sveučilišta. Svaki fakultet na sve načine pokušava imati apsolutno sve kolegije, umjesto da se naprosto surađuje, drži Kurelić.

Sukob svjetonazora

Ono što većina protivnika sklapanja Ugovora predbacuju ovoj potencijalnoj suradnji jest klerikalizacija obrazovanja, diskriminacija studenata FFZG na KBF-u i nespojivost svjetonazora.

Osobe s KBF-a sebe društveno i politički ne kontekstualiziraju. Oni to naprosto nisu naučeni raditi – kaže Raffai i objašnjava: – Susrele su se dvije strane od kojih je prva nesvjesna svog konteksta, a druga ne zna uopće čime se ova prva bavi.

Bukovčan smatra da se kršćanski i svi ostali svjetonazori moraju moći pronaći prostor postojanja u sekularnoj državi, a taj stav dijeli i Raffai.
– Moja vizija društva podrazumijeva javni prostor koji dijele ljudi različitih svjetonazora. U današnjem se društvu zbog polarizacije teško diše, upozorava raffai.

Vjeronauk i povijest

Bivša potpredsjednica Hrvatskog filozofskog društva Vesna Batovanja iz publike je upozorila još jednom kako na tržištu rada studente FFZG-a čeka potencijalna opasnost.

Kad netko kao vjeroučitelj dođe u školu dodatno je osiguran s drugim predmetom kojeg može predavati, kaže i  podsjeća kako vjeroučitelji nisu zaposleni regularnim putem, preko natječaja, nego ih na pozicije imenuje biskup.

Međutim, vjeroučitelj koji je uz vjeronauk studirao, primjerice povijest, bio bi logičan izbor i za poziciju nastavnika povijesti, naprosto zato što bi školi tako bilo jeftinije. Osim toga natječaj za nastavnika povijesti vjerojatno se ne bi ni raspisao.

Mene zanima kako bi jedan vjeroučitelj na satu povijesti uopće predavao srednji vijek ili komunizam, zapitao se jedan student na tribini.

Međutim, unatoč svemu, Kurelić naglašava: – Ja ovaj ugovor doživljavam kao izazov, a ne ugrozu. Kad se susretnu dvije različite dimenzije, prisiljen si upoznati drugu stranu. Iz moje perspektive to je savršeno obrazovanje.

Borba protiv nelegitimnog nametanja tog, kako ga Kurelić naziva „savršenog“ obrazovanja, nastavlja se danas na Filozofskom. Odazovite se na plenum i iskažite još jednom stav oko klerikalizacije obrazovanja.

Foto: Facebook

Komentari