Sveučilište u Zagrebu najesen prima 12 664 brucoša

Piše
Iva Bucić

Apr 02, 2016

Sveučilište u Zagrebu najesen će primiti 12 664 brucoša. Od toga je 1480 mjesta osigurano za izvanredne studente, a 415 za državljane zemalja izvan EU. Kvote već četvrtu godinu zaredom rastu, ovaj put za 207 mjesta (1,66 posto).

Trendovi su se ove godine ponešto promijenili pa se po prvi puta u pet godina traži više studenata na tehničkim i umjetničkim studijima. Kvote su povećane za buduće nastavnike fizike (Prirodoslovno-matematički fakultet), aeronautičare (Fakultet prometnih znanosti), strojare (Fakultet strojarstva i brodogradnje), građevinare (Građevinski fakultet), kao i za buduće producente (Akademija dramskih umjetnosti) te instrumentaliste i glazbene pedagoge (Muzička akademija).

Što se humanističkih znanosti tiče, Filozofski je fakultet povećao kvote na dvopredmetnim studijima portugalskog, rumunjskog i španjolskog jezika i književnosti. Više će studenata sljedeće akademske godine brojiti još Hrvatski studiji (Psihologija i Sociologija), te Tekstilno-tehnološki, Ekonomski (stručni studij Poslovne ekonomije) i Kineziološki fakultet (stručni studij Izobrazba trenera, smjer Kondicijska priprema sportaša).

S druge strane, smanjene su kvote na Prirodoslovno-matematičkom (studij Fizika i tehnika, nastavnički smjer), Kineziološkom (stručni studij Izobrazba trenera, smjer Razni sportovi), Filozofskom (dvopredmetni studij Anglistika) i Fakultetu filozofije i religijskih znanosti – FFDI (dvopredmetni studij Filozofija), kao i na Muzičkoj akademiji (dvopredmetni studij Glazbena pedagogija).

Promijenjene su i brojke za vojne studije, pa će ove godine Vojno inženjerstvo upisati 20 studenata više nego lani, a Vojno vođenje i upravljanje 10 studenata manje.

Natječaj za upis na studije potražite sredinom svibnja na stranicama Sveučilišta u Zagrebu.

Komentari