Katar – najbogatija zemlja na svijetu

Piše
Prika Vican

Apr 17, 2016

Zamislite državu u kojoj nema poreza, struja i voda su besplatni, školovanje i zdravstvene usluge besplatni… Ne, nije šala, dobrodošli u Katar.

Katar je država na Arapskom poluotoku u jugozapadnoj Azijiima samo 280.000 autohtonih stanovnika, sve ostalo su stranci, a njih je skoro 2.000.000. Donedavno ova je zemlja bila jedna od najsiromašnijih, a sada je najbogatija na svijetu.

7

U Kataru je većina stvari besplatna; voda, struja, školovanje na svim razinama, zdravstvene usluge… Država će vam pomoći čak i pri izgradnji kuće.

Alkohol je u Kataru dopušten samo u hotelima, uz predočenje putovnice ako niste gost hotela. Stranci ga mogu kupiti ako dobiju posebnu karticu od države, odnosno mogu ga kupovati u trgovini u kojoj je osim alkohola primjerice dopušteno kupovati i svinjetinu. Alkohol je vrlo skup pa tako za cijenu samo dva piva možete napuniti pun spremnik automobila.

Svjetsko rukometno prvenstvo, Svjetsko atletsko prvenstvo, svjetska prvenstva u stolnom tenisu, boksu, gimnastici, squashu, možda i u košarci te druga brojna međunarodna natjecanja, samo su zagrijavanje za najveće događaje – Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine, a Doha želi i Olimpijske igre 2024. godine.

Kada je riječ o odijevanju ne postoje zabrane, ali gostima Katara savjetuje se da pokažu poštovanje prema domaćoj kulturi i tradiciji. Nisu sve žene u Kataru umotane u burku. Bikini je jedino dopušten unutar hotela, kao i na udaljenim plažama, no u gradu ženama nije zabranjeno nošenje odjeće koja je i inače prikladna za odijevanje po gradu.

Glavni grad Doha nije grad poput Rima, Londona ili Pariza i nema nešto poseban noćni život no ipak ima mjesta koja vrijedi posjetiti, npr. shopping centar Villagio Mall, sagrađen prema uzoru na Veneciju, a kroz njegovo središte plovi gondola.

1

U blizini se nalazi Aspire centar s Aspire tornjem, sportski centar u kojem su uvjeti za treninge besprijekorni.

2

Jedna od najvećih atrakcija Dohe je Pearl-Qatar, umjetni otok s luksuznim stanovima, vilama i marinom s tisućama vezova.

3

Kulturno selo Katara sagrađeno je prema uzoru na amfiteatre diljem Mediterana, ali i arapskog svijeta i dobro je za provođenje vremena s obitelji jer nudi raznolike kulturne i zabavne sadržaje.

Zaljubljenici u kulturu mogu uživati u Muzeju islamske umjetnosti.

5

Mjesto broj jedan u Dohi je Souk Waqif, glavna orijentalna tržnica, u kojoj je labirint s malim trgovinama, a kroz sredinu prolazi dugačka pješačka zona s mnoštvom kafića i restorana, gdje se puši nargila i pije prava turska kava iz džezve.

6

Jedino je malo problem klima jer se ljetne temperature penju i do 50 stupnjeva.

U svakom slučaju Katar je država koju se svakako preporučuje posjetiti.

Komentari