U bendu Kazan se uvijek nešto fino priprema

Piše
Ana Leko

Apr 19, 2016

Sedmeročlani bend Kazan sutra će u Vintage Industrial Baru održati spektakularan koncert u sklopu programa Good Vibrations. Tim povodom ulovili smo Dunju i Marija da nam ispričaju o nastanku benda, ljubavi prema glazbi i nadolazećim planovima.

Gotovo svi članovi ovog benda su multipraktik ljudi koji dolaze iz različitih područja obrazovanja, što konvencionalnog što glazbenog, a ima ih od inženjera do profesora. Svoj su glazbeni put započeli prije šest godina kada su se okupili u grupi etnOrkestar. Kako je sve krenulo ispričala je Dunja.

ČLANOVI KAZANA

Dunja Bahtijarević – vokal
Romina Host – violina
Tatjana Bijelić – flauta
Zvonimir Mikulandra – gitara, vokal
Danijel Maoduš – gitara
Sebastian Jurić – bas, vokal
Mario Bandić – udaraljke

Tanja i Danijel se poznaju iz Afiona. I Romina i ja surađivale smo s Afionom, a onda smo išle skupa na radionicu u Švedsku. Svi smo se sretali na muzičkim radionicama u Zagrebu i Grožnjanu. 2010. odlučili smo se okupiti u grupi koja bi se redovito nalazila i nazvali smo je etnOrkestar. Bilo nas je 15-ak, ali smo imali puno letećih članova. Svirali smo tradicijsku glazbu iz raznih dijelova svijeta. Kazan je nastao negdje 2012. godine kad smo se odlučili fokusirati na tradicijsku glazbu Balkana i kreativnije se tome posvetiti. Broj članova je varirao, a trenutačno nas je 7. Svi smo bili u etnOrkestru osim Marija i Sebastiana koji su nam se priključili kasnije.

Oko imena benda Kazan dosta su se namučili. Svatko je izbacio gotovo 50 prijedloga, a nije bilo nijednoga koji bi se svidio svima. Na kraju je netko predložio Kazan što se svidjelo svima jer, kako kažu – u kazanu se krčkaju samo fine stvari.

Nakon odabira imena, nismo ni znali da osim drugih izvođača pod istim imenom isto tako postoji i grad u Rusiji, koji nosi prvih par stotina google rezultata kada se upiše Kazan.
Nismo pazili u školi dok se učio zemljopis :), našalio se Mario.

1412336_591474190888561_526477697_o

Ovaj bend svira tradicionalnu glazbu, a svaki član ima svoj razlog zašto baš to voli. Dunji je to genijalan materijal koji ostavlja puno prostora za obradu, a uvelike je neiskorišten. Tematika njihovih pjesama je uglavnom ljubavna, ali ih prvenstveno biraju po melodiji, a tek onda gledaju tekst.

Postoji hrpa pjesama kojima treba dati novi oblik i novi život. Svi sudjelujemo u odabiru pjesama – ili ja predložim neku koju rado pjevam, ili netko drugi pjesmu koja mu zapne za uho, a kopamo i po zbirkama napjeva pa ponekad obradimo nešto što nađemo tamo. Tko god da predloži pjesmu, u aranžmanima sudjelujemo svi, svatko je odgovoran za svoju dionicu. Autorske stvari koje imamo su instrumentali i napisao ih je Danijel, a ostali su nešto pridodali. Super je kad se poklopi da pjesma ima i zanimljivu melodiju i smislen tekst :), kaže Dunja.

Na pitanje što ih inspirira Mario je dao zanimljiv odgovor. A ako je vjerovati onome – u svakoj šali pola istine…

RAKIJA!!! Ahahhahha

Mislim da nas najviše inspirira međusobno uživanje u kreiranju i sviranju glazbe, prvenstveno jer je svakome dopušten osobni doprinos i ideja, jer radimo po načelu ravnopravnosti i ne postavljamo ultimatume jedni drugima i nemamo „vođu benda“. Mislim da ta vrsta slobode za jednog glazbenika otvara najviše prostora za izražavanje i traženje inspiracije, s čim bi se složili i ostali članovi benda, nadam se. Iako je pitanje subjektivnog karaktera.

2_-_Kazan_9

Do sad je Kazan u ljeto 2013. snimio studijski EP Kazan – Kazan na kojem se nalaze četiri pjesme. Na njihovim koncertima publika na njih najviše reagira, a neki znaju čak i kompletne tekstove.

To nam svima stvarno puno znači, jer se radi o dijalektima kroz koje se provlače i arhaični izrazi, što je ponekad i nama samima teško zapamtiti.

Novi materijali su u kontinuranom razvoju i nastajanju, praktički na svakoj probi se napravi nešto novo. Svakako je u planu i napraviti i prvi kompletni studijski albom, za koji se nadamo da će ugledati svjetlo dana 2017. godine. Budući da smo u proteklom vremenu imali više periodičnih pauza, nadamo se da ćemo ovaj put uspjeti u kontinuitetu i realizirati isto, najavio je Mario.

Kazan je dosad nastupao na mnogim mjestima, ali nisu to reklamirali i evidentirali pa mogu izdvojiti među najbitnijim nastupima onaj na Ethno Ambient festivalu u Solinu 2015. godine. Bilo je tu i drugih nastupa što festivalskih, što samostalnih poput sudjelovanja na Nebo festivalu 2014., Grmi grma festu, Cufus – Samobor i Večernjakovoj biciklijadi te koncerata u Studentskom centru, Močvari, Mastersu, Mediki, u Splitu, Šibeniku, Dubrovniku i drugdje.

577487_512677672101547_1269536450_n

Na koncertima ih prati raznolika publika, ali prvenstveno ona koja ima doticaja s takozvanom etno scenom.

Budući da članovi benda dolaze iz različitih glazbenih pravaca i područja djelovanja, tako i sami poznanici članova koji dolaze na koncerte često budu u lepezi od nečije ušminkane tetke do alternative svih dezena i svih ostalih koji su na nagovor istih zalutali na koncert :)

Mogu reći da nas voli i staro i mlado i death metal i LADO :)

Sutra će ovaj osebujni bend održati koncert u Vintage Industrial Baru u sklopu programa Good Vibrations uz bendove Veja i Mnogi Drugi. Kazan će, po Marijevim najavama, zasigurno napraviti spektakl.

Budući da smo vremenski ograničeni, za koncert u Vintageu odsvirat ćemo odabranu set listu isključivo i samo najvećih hitova (iz naše perspektive :) ). Također ćemo odsvirati i neke najnovije hitove koje još nitko nije čuo osim nas i mojih prvih susjeda, koji su primorani slušati kad ubacimo extra probe u stanu. Hvala im na tome!

Kazan možete pratiti na Facebooku i poslušati na Youtubeu kako bi se ufurali u sutrašnji koncert.

Veja, Mnogi Drugi, Kazan i DJ Emir u Vintageu

Komentari