101. savjet za studente – 3. dio

Piše
Petra Haleš

Jul 29, 2020

Nakon prva dva dijela korisnih savjeta za svakog studenta danas donosimo 3. i posljednji dio….

STUDENTSKI ŽIVOT

68. Iskoristi studentske dane za druženje! Naravno, nemoj zanemariti učenje, ali zapamti da će ti prijatelji koje stekneš na fakultetu vrlo vjerojatno biti kolege na poslu.

69. Imaš pravo na konzultacije. Razgovor s profesorom nije nešto čega se trebaš bojati. Pitaj profesore što god te zanima, većina ih je uvijek spremna pomoći.

70. Odlazi na sva predavanja i pozorno ih prati. Možda zvuči banalno, ali tako ćeš upamtiti većinu gradiva koje ionako moraš naučiti za usmeni ili pismeni ispit.

71. Pronađi nešto što te motivira. Odredi si nagradu za uspješno položene ispite. Što god te veseli. Uz Visa Inspire karticu na rate kratko putovanje, koncert, novi komad odjeće ili novi gadget na dohvat su ruke.

72. Koristi mentalne mape – započni proces učenja poznatim pojmom pa oko njega organiziraj gradivo. Više o temi pronađi na adresi mindmapping.com.

73. Učenje uvijek započinji od tebi najzanimljivijega gradiva. Tako ćeš u pravilu uvijek težak početak učenja s vremenom povezivati s pozitivnim emocijama.

74. Istraživanja pokazuju da će ti rukom pisane bilješke (umjesto na računalu) pomoći da pamtiš bolje i postižeš bolje rezultate na ispitima.

75. U životnom okruženju uvijek trebaš imati jedno mjesto za učenje. Pronađi lokaciju koja ti odgovara i pokušaj uvijek tamo učiti. Vidjet ćeš da će ti ići bolje.

76. Uči naglas. Dokazano je da ćeš tako zapamtiti i do 40 % više informacija u odnosu na učenje u potpunoj tišini. Pomoći će ti i da se bolje koncentriraš.

77. Pretjerano “grijanje stolice” ne djeluje dobro na tvoje fizičko stanje. Svakih sat vremena napravi nekoliko krugova po sobi, protegni noge i usput pojedi neko voće.

78. Fizička aktivnost izuzetno je bitna. Bavi se sportom kad god stigneš. Ako nisi za teretane ili ekipne sportove, možda je trčanje idealan sport za tebe.

79. Umjesto javnim prijevozom ili automobilom, gdje god možeš – idi pješice. Šetnja će ti uvijek dobro doći, a godit će ne samo tijelu nego i duhu.

80. Pazi na doručak! Upravo će doručak većina studenata preskočiti, a baš je on najvažniji obrok u danu. Lakše ćeš se suočiti s izazovima na pun želudac.

81. Oprezno s unosom kave i energetskih pića. Nekad učenje zahtijeva budnost i koncentraciju, no pazi da ne pretjeraš. Puno kave pridonijet će dehidraciji.

82. Brini o svojem zdravlju. Redovito posjećuj stomatologa, a barem jednom godišnje idi na sistematski pregled k liječniku. Preventiva je bitna.

83. Pronađi hobi koji te opušta. Bilo da su to volonterske ili grupne aktivnosti ili pak nešto što ćeš raditi u samoći svoje sobe. Opuštanje je izuzetno važno.

84. Dobra organizacija vremena spasit će te od pretjeranog stresa. Ako ispunjavaš obveze na vrijeme i prema rasporedu, sve će ti biti lakše, a ti ćeš se osjećati ispunjeno.

85. Razmišljaj o studentskom poslu od prve godine. Dobre radne navike cijenit će svaki poslodavac, a najbolje ih je steći čim ranije. Ni tvoj budžet neće se žaliti.

86. Putuj. Kad si student, moguće je puno, ali i povoljno putovati. Pogledaj što ti nude Erasmus ili IAESTE razmjena studenata. Nova će te iskustva izgraditi.

87. Raspitaj se o svim studentskim povlasticama. Od karata za vlak do popusta u trgovinama. Raspitaj se među kolegama i na mrežnim stranicama posvećenima studentima.

88. zdvoji određen iznos novca i čuvaj ga za hitne situacije. Nikad ne znaš kad će ti zatrebati, a ako se pripremiš, lakše ćeš se suočiti s bilo kojom neočekivanom situacijom.

89. Uvijek razlikuj svoje stvarne potrebe od želja. Na taj ćeš način lakše raspolagati novcem i nećeš se dovesti u situaciju da moraš dva tjedna “gladovati” zbog impulzivne kupnje.

90. Kad se spremaš izaći s prijateljima ili u šoping, sa sobom ponesi točno onoliko novca koliko smiješ ili možeš potrošiti. Tako ćeš se lakše kontrolirati i nećeš se odvesti u “minus”.

91. Vodi dnevnik svih troškova, barem mjesec dana. Iznenadit ćeš se koliko novca potrošiš na nepotrebne sitnice i koliko zapravo možeš uštedjeti.

92. Čuvaj sve račune. Nikad ne znaš kad će ti puknuti potplat na novim čizmama, a bez računa nećeš moći ostvariti povrat novca ili jamstveno pravo.

93. U kupnju namirnica uvijek idi s jasnim popisom i punog želudca. S razlogom kažu da gladan, čovjek u trgovini potroši i dvostruko više nego što stvarno treba.

94. Uvijek imaj na umu da je fakultet vrijeme kada definiraš svoju budućnost. Upravo zato, ti si jedina osoba odgovorna za sebe i ono što ćeš postati. Prihvati odgovornost.

95. Za promjene nikad nije kasno. To vrijedi i za promjenu fakulteta. Ako ti intuicija ili ocjene u indeksu govore da je vrijeme za promjenu, poslušaj ih.

96. Više radi na sebi, nego na svojem CV-u. Znanje se cijeni, ali u poslu će ti za uspjeh trebati i snažne karakterne osobine, izdržljivost i empatija.

97. Pripremi se za neuspjeh. Nitko ni u čemu nije uspio otprve. Jedan ispit na koji izlaziš već treći put nije nešto strašno ni nešto neuobičajeno.

98. Pronađi mentora. Netko tko je prošao tvoj smjer, tvoj fakultet i netko čijim uspjesima u životu težiš. Dobri savjeti bit će ti od nevjerojatne pomoći.

99. Uči i čitaj o pravilima javnog nastupa. Što god da studiraš, prije ili kasnije ta će ti vještina trebati. Postoje trikovi i savjeti u koje se možeš pouzdati.

100. Čitaj. Što god da studiraš, znaj da te fakultet tek priprema za cjeloživotno učenje i razvoj. Čitanje će ti dati nevjerojatnu prednost, što god ćeš raditi.

101. Dobro procijeni svoje mogućnosti. Dogodi se često da se studenti zatrpaju (nepotrebnim) obvezama pa u jednom trenutku “puknu”.

Drage studentice i studenti, nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći u vašem studentskom životu. Puno uspjeha na fakultetu i van njega želi vam ekipa portala x-ica.com i vaša PBZ banka.

Komentari