O mom faksu – PMF – matematika

Piše
Ana Leko

Nov 05, 2015

Ako imaš taj klik za matematiku onda će ti studij na PMF-u proći dosta zabavno! Što je još Andrea Tolić rekla o studiju matematike pročitajte u još jednoj priči O mom faksu.

Andrea Tolić nedavno je diplomirala matematiku na PMF-u na diplomskom studiju matematičke statistike. S nama je podijelila kako je prošlo njezino studiranje i što će sad, nakon diplome.

Studentica o studiju

Andrea TolićStudirati na PMF-u smjer matematika nije pretjerano teško ako imate dovoljnu količinu volje i želje za radom. Neki predmeti će proći bez imalo muke, dok će neki zahtijevati određenu količinu uloženog vremena. No, ako ti je matematika bila jedan od omiljenih predmeta u srednjoj i ako imaš taj klik onda će to uloženo vrijeme proći dosta zabavno.

Iz moje perspektive najbitnije je aktivno dolaziti na predavanja, pogotovo u početnim godinama studija, jer se na predavanju dosta stvari nauči, olakša rad doma, te ako si aktivan tih početnih godina automatski uhvatiš sistem funkcioniranja, shvatiš da na ovom faksu, tj. ovom smjeru ne možeš opušteno studirati. Zahtijeva se više manje konstantan rad, jer nema rokova. Dakle funkcionira uglavnom po sistemu dva kolokvija, završni te usmeni (no usmeni ne zahtijevaju kod svih predmeta). Ako do završnog, uključujući i završni ne skupite dovoljan broj bodova, onda je još jedna šansa popravni ispit koji obuhvaća cijelo gradivo, to je to, ili jesi ili nisi…  Ako ne, onda dogodine, stoga kolokviji imaju određenu težinu i trebaju biti shvaćeni dosta ozbiljno.

Koliko su teški kolegiji na matematici

Što se tiče težine predmeta to je individualno, možda vam nijedan predmet neće predstavljati problem, a možda neki hoće, no primjetit ćete kad uhvatite sistem rada i kad s kolegama prođete takve teme, onda postanete svjesni koji predmet zahtijeva više, a koji manje truda.

Koje su prednosti studija

Prednost studiranja matematike je nakon završetka studija – koliko toliko veća vjerojatnost pronalaska posla nego nakon završetka velike većine ostalih fakulteta, barem je takva momentalna situacija.

Meni osobno su i sami predmeti bili zanimljivi. Postojao je velik broj predmeta koje želiš znati ne zato što moraš, nego zato što te zanimaju, razigraju znatiželju u tebi samom, te učenje takvih kolegija postaje zabava.

Dosta se stvari nauči na ovom smjeru, izađe se s dosta znanja. Opet i to je individualno – netko izvrsno savlada računarske predmete, dok matematičke održi na prosječnoj količini znanja, koliko mu je samom potrebno, jer ga takvi više zaintrigiraju. Takvi studenti uglavnom upisuju diplomski smjer računarstvo i matematika. Neki studenti pomisle da im je statistika zanimljiva, te za diplomski izaberu smjer matematička statistika.

Smjerovi na matematici

Pored ova dva navedena, postoje još diplomski smjerovi teorijska matematika, primijenjena matematika te financijska i poslovna matematika. Uz tih pet smjerova postoje dva diplomska nastavnička smjera, matematika i informatika, te samo matematika, koji upisuju uglavnom studenti koji su na prediplomskom pohađali nastavnički smjer.

Studentske aktivnosti

Što se tiče sekcija, udruga i sličnih stvari, ja sam upućena u sportske sekcije, jer sam i sama igrala tijekom studiranja futsal za PMF, ponekad i rukomet. To je dosta zanimljivo, em stekneš nova prijateljstva, em se veseliš pobjedama, em je fizička aktivnost uključena u tvoj život.

Na PMF je zanimljiv novi projekt koji je započet prije dvije godine, zove se PRIMATIJADA. Putuje se u dogovoreni grad, uglavnom u svibnju i možete nastupit kao znanstveni ili kao sportski dio PMF-a. Par dana se tako provede u okruženju raznih znanstvenih i sportskih događanja, te toplo preporučam odlazak na Primatijadu. Još sam upućena u postojanje časopisa Primat, oni ujedno organiziraju pmf open air, koji se uglavnom odvija pred zgradom kemije, također u svibnju, zabavan događaj koji vrijedi posjetiti.

Osobni plan

Nakon diplome, planiram pronaći posao u gradu u kojem sam i studirala (Zagrebu). Naravno da bih željela da posao bude što bliže samoj struci, statistici, ali ako ne bude moguće onda bi mi bilo kakav posao koji zahtijeva znanje matematike ili računalna donio zadovoljstvo.

Ako student smatra da mu matematika nije predstavljala velik problem za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja, onda se slobodno može upustiti u studiranje na PMF, smjer matematika.

Korisne i zanimljive informacije

Matematički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta je podružnica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta ustrojena za izvođenje preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih sveučilišnih studija te obavljanje znanstvenog i visokostručnog rada u znanstvenom polju matematike.

Kontakti

PMF – Matematički odsjek

Bijenička cesta 30

Web: www.math.pmf.unizg.hr

Ured za studente

Tel: 01/ 4605-711

e-mail: referada@math.hr

Komentari