Obnova studentskog doma počinje u srpnju

Piše
Iva Bucić

Jun 02, 2016

Od otprilike 13 i pol tisuća studenata, koliko ih u Osijek dolazi studirati iz drugih dijelova države, njih čak 95 posto smještaj mora potražiti kod privatnika.

S početkom srpnja započet će obnova doma u Ulici Ivana Kovačića u Osijeku, pa će se smještajni kapaciteti na razini Sveučilišta sa 750 smanjiti na samo 500 mjesta. Obnova bi se kraju trebala privesti do 1. svibnja sljedeće godine.

Broj ležajeva sa sadašnjih 250 smanjit će se na 196, ali će se zauzvrat poboljšati kvaliteta smještaja, pa će dvije sobe dijeliti sanitarni čvor, a sobe će biti veće i opremljene najsuvremenijom opremom. Povrh svega, zgrada doma nakon obnove bit će i energetski učinkovita, pametna zgrada koja će donositi uštede u potrošnji energije, kažeVlasta Dragušica, tajnica Studentskog centra u Osijeku.

Projekt je u realizaciju krenuo početkom travnja, a početak građevinskih radova zakazan je za 1. srpnja. Studenti koji ispite imaju i nakon toga roka smještaj će do polovice srpnja moći potražiti u Novom studentskom domu.

Stari je studentski dom izgrađen prije više od pola stoljeća i Dragušica priznaje da je i kao zgrada i kao prostor za stanovanje, sasvim neprimjeren prema današnjim standardima. Zato je prvi cilj rekonstrukcije doma podizanje studentskog standarda stanovanja.

U početcima projektiranja studentskih domova nije se previše obraćala pozornost na zajedničke prostore studenata gdje oni stvaraju socijalne kontakte. Domovi su većinom bili monotone građevine s jednakim studentskim sobama, bez obraćanja pažnje na ostale potrebe studenata. Ono što se tada smatralo luksuzom, danas je nužnost, smatra Dragušica.

Osim Starog i Novog, osječki bi studenti uskoro mogli dobiti i treći dom, i to u bivšem hotelu Mursa, čijom bi obnovom 250 studenata dobilo krov nad glavom. Dok se po tom pitanju i dalje čekaju konkretnije informacije, rektor Željko Turkalj najavio je kako će do ljeta biti ishođena građevinska dozvola za početak gradnje još jednog paviljona Novog studentskog doma u sveučilišnom kampusu, što bi značilo novih 790 ležaja. Ako se ovi planovi realiziraju, studenti će na raspolaganju imati nešto manje od 2 tisuće kreveta. Tako bi Sveučilište doseglo minimalni standard smještajnih kapaciteta koji iznosi od 10 do 15 posto ukupnog broja studenata.

Obnova doma teška je oko 17 milijuna kuna. Od tog će se iznosa 85 posto osigurati iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto iz hrvatskog državnog proračuna. Usporedbe radi, za obnovu zagrebačkih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje iskeširano je 220 milijuna kuna.

Studentima koji će se sljedeće akademske godine zbog obnove naći na ulici, država će dati subvenciju za privatni smještaj. U početku se govorilo o mizernoj cifri od 200 kuna, no šuška se da bi se ta cifra mogla poduplati.

Ova generacija studenata podnijet će mali teret za sve ostale buduće studente koji će doći studirati na naše Sveučilište, zaključila je Dragušica.

Izvori: radio.hrt.hr, glas-slavonije.hr, osijek031.com 

Komentari