Ovlasti kontrolora u gradskom prijevozu

Piše
Petra Haleš

Apr 04, 2018

Strah od kontrole karata u gradskom prijevozu prisutan je kod putnika koji se stalno ili povremeno “švercaju”. Kako postupiti u slučaju da vas kontrola zatekne bez karte?

Ukoliko se nalazite u skupini koja nije svakodnevno voljna platiti kartu u gradskom prijevozu ili nemate pokaz, te se “švercate” bez karte, budite uvjereni kako će vas kontrola kad tad “uloviti”. Česta je nedoumica o ovlastima kontrolora u takvim situacijama.

Pa krenimo redom….

Ne želite kontroloru pokazati voznu kartu?
Putnik je dužan kontroloru na njegov zahtjev predočiti valjanu voznu kartu. Ukoliko to ne učini može biti kažnjen novčanom kaznom od 150 do 5000 kuna po članku 57. stavak 1. točka 1. Odluke o javnom linijskom gradskom prijevozu putnika. Ovdje je bitno za napomenuti da se kazna na licu mjesta ne naplaćuje. Ako se kazna plati u roku od 8 dana iznos od polovice propisanog minimuma novčane kazne odnosno 250 kuna, ne vodi se prekršajni postupak .

Što na to kaže ZET?

“Putnik na zahtjev kontrolora treba predočiti valjanu kartu za vožnju, a ukoliko kartu nema ili je istekla, na zahtjev ovlaštene osobe prijevoznika dužan je dati vjerodostojne podatke o svojem identitetu. Odbije li putnik dati tražene podatke i prekine li se bilo kakav oblik korektne komunikacije, kontrolor može zatražiti pomoć, odnosno asistenciju policijskih službenika. 

Znači, trebate kontroloru predočiti osobnu iskaznicu ili drugi dokument koji potvrđuje vaš identitet.

Ima li vas kontrolor pravo tražiti osobne dokumente?

Nema. Legitimirati vas može samo policija. U tom slučaju kontrolor ima pravo pozvati policiju ali vas nema pravo zadržati. Najčešća situacija je da kontrolor i putnik bez karte izađu iz prijevoznog sredstva već na prvoj stanici i tada bi trebali zajedno čekati policiju. To je sada vaša odluka, jer ukoliko i ne želite čekati policiju slobodno se možete udaljiti, a kontrolor vas nema pravo zadržati – doslovno nikako. Jedino ako ste baš te sreće pa je policija baš na tom mjestu gdje se tada “družite” s kontrolorom.

Naravno da ne savjetujemo vožnju bez karte jer su one danas izuzetno jeftine, kao  i studentski pokaz. Samo smo vam htjeli pojasniti koje su ovlasti kontrolora kad vaša avantura bez karte bude razotkrivena.

Komentari