Na današnji dan umrla je Amy Winehouse

Piše
Mateo Galić

Jul 23, 2018

Na današnji dan, 23. srpnja 2011. godine, u svojoj 28. godini života, umrla je poznata britanska pjevačica i kantautorica, Amy Jade Winehouse.

Winehouse je rođena u Southgateu, sjevernom dijelu Londona, u židovskoj obitelji koja je bila njezin izvor zanimanja za jazz glazbu. Amy je bila najmlađa od dvoje djece (stariji brat Alex) roditelja Mitchella Winehousea, taksista i Janis Winehouse, farmaceutkinje.

m

S nepunih devet godina, na nagovor bake, upisuje Susi Earnshaw Theatre School kako bi usavršila svoj glas, a već sljedeće godine, s prijateljicom iz djetinjstva Juliette Ashby, osnovala je rap skupinu Sweet ‘n’ Sour . U Earnshaw School Amy ostaje četiri godine prije nego što odlazi na daljnju naobrazbu u Sylvia Young Theatre School gdje je, navodno, izbačena u dobi od 14 godina zbog toga što se nije mogla prilagoditi i zbog bušenja nosa.

Winehouse je svoju prvu gitaru dobila s 13 godina, a glazbu je počela pisati godinu dana poslije. Vrlo ubrzo počela je i raditi, a poslovi su uključivali showbizz novinarku uz pjevanje s lokalnom grupom Bolsha Band.

Njezin tadašnji dečko, pjevač soula Tyler James, poslao je njezinu demo snimku u studio, a 2002. godine Winehouse je potpisala za Simon Fuller’s 19 Management. Dok je bila u razvojnom procesu od strane kompanije, Winehouse je bila strogo čuvana tajna. 

Najveća ljubav Amy Winehouse bile su ženske skupine iz 60-tih. Svoju vrlo prepoznatljivu frizuru i šminku posudila je od popularne glazbene skupine The Ronettes.

Njezin debitantski album, Frank, izdan je 20. listopada 2003. godine. Na mnogim pjesmama osjetio se utjecaj jazza, a osim dvije pjesme sve ostale napisala je Winehouse. 

Winehouse se za sljedeći album fokusirala na ženske glazbene skupine 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća. Unajmila je bend Dap-Kings, koji su joj pomogli u studiju i na turneji.

U svibnju 2006. godine njezini singlovi You Know I’m No Good i Rehab počeli su se puštati na njujorškom radiju East Village. To su bile jedne od prvih pjesama koje su se počele puštati u eteru, a koje će završiti na njezinom sljedećem albumu. Uskoro je uslijedila i promocija albuma Back to Black koji je nekoliko puta zasjeo je na prvo mjesto najprodavanijih britanskih albuma. Bio je najprodavaniji album u Velikoj Britaniji 2007. godine, prodan u preko 1,85 milijuna primjeraka.

S albuma je skinuto nekoliko singlova. Prvi single koji je bio pušten s albuma je bila stvar Rehab koja je i Velikoj Britaniji i SAD-u ušla u top 10, a časopis Time proglasio ju je najboljom pjesmom 2007. godine.

Drugi single pušten s albuma u siječnju 2007. godine dosegnuo je prvo mjesto u SAD-u, a radilo se o pjesmi You Know I’m No Good. U Velikoj Britaniji dosegnuo je 18. mjesto.

U travnju 2007. godine pušten je i treći single, pjesma Back to Black, te dosegnuo 25. mjesto u Velikoj Britaniji, ali je bio puno popularniji u ostatku Europe. Kao singlovi također su puštene i pjesme Tears Dry on Their Own, Love is a Losing Game i Just Friends, ali niti jedna od njih nije uspjela ponoviti isti nivo uspjeha kao prethodnice.

Winehouse je osvojila brojna priznanja i nagrade, a 2008. godine godine osvojila je prestižnu nagradu Grammy u kategorijama najbolje snimke, najbolje pjesme i najbolje ženske pop izvođačice, a sve za pjesmu Rehab, dok je njezin album Back to Black bio nominiran u kategoriji albuma godine te osvojio nagradu u kategoriji najboljeg pop vokalnog albuma.

Njezina posljednja glazbena snimka bio je duet s američkim pjevačem Tonyjem Bennettom za njegov posljednji album Duets II koji je izdan 20. rujna 2011. godine. Njihov singl s tog albuma, Body and Soul objavljen je 14. rujna 2011. godine na MTV-u i VH1-u, dan kad je pjevačici trebao biti 28. rođendan.

Amy je gradeći sve veću glazbeni karijeru postajala sve ovisnija o opojnim drogama i alkoholu. Sva liječenja kroz koja je prolazila nisu donijela nikakve rezultate.

O posljednjim trenucima života Amy svjedočio je njezin tjelohranitelj koji je izjavio kako je u njezinu rezidenciju stigao tri dana prije njezine smrti i osjetio da se pjevačica nalazi u alkoholiziranom stanju. Tijekom sljedećih par dana svjedočio je njezinom učestalom opijanju. Izjavio je da se “smijala, slušala glazbu i gledala televiziju u dva sata ujutro na dan svoje smrti”. Oko deset sati ujutro vidio je pjevačicu kako leži na krevetu i neuspješno je pokušavo probuditi. Nešto malo poslije tri sata popodne, tjelohranitelj ju je ponovno došao provjeriti i ustanovio da pjevačica leži u istom položaju kao i ranije pa joj se približio i vidio da ne diše i da nema puls. U 3:54 sati poslije podne, 23. srpnja 2011. godine, dvoja kola hitne pomoći pozvana su u dom Amy Winehouse u Camdenu u Londonu. Proglašena je mrtvom na mjestu događaja. Ubrzo potom policija je i službeno objavila smrt pjevačice.

I dok jedni nagađaju kako je svemu uzrok droga, najbliži prijatelji tvrde kako je alkohol bio taj koji je ovu nezaboravnu mladu pjevačicu otjerao u preranu smrt.

Njezin otac, Mitch Winehouse, pokrenuo je zakladu The Amy Winehouse Foundation s ciljem podizanja svjesnosti i potpore organizacijama koje pomažu ranjivim mladim ljudima s problemima o ovisnosti. 

Album s prije neobjavljenim materijalom imena Lioness: Hidden Treasures objavljen je 06. prosinca 2011. godine.

Izvor: Wikipedija

Komentari