Renesansni Faustus Verantius

Piše
Petra Haleš

Nov 03, 2017

Izložba Renesansni Faustus Verantius bit će svečano otvorena u ponedjeljak, 6. studenoga u 12 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Ove se godine obilježava 400 godina od kada je umro Faust Vrančić, najvažniji izumitelj i konstruktor u Hrvata na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće i tim povodom Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u želji da hrvatsku, ali i svjetsku javnost podsjeti na velika Vrančićeva ostvarenja, organizira u svom prostoru od 6. do 25. studenoga 2017. izložbu Renesansni Faustus Verantius.

U prigodnom programu otvorenja izložbe govorit će dr. sc. Tatijana Petrić, ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture, dr. sc. Marijana Borić, znanstvena suradnica u Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti HAZU-a i stručna recenzentica izložbe te Vedran Jukić Draganić Vrančić, potomak Fausta Vrančića koji će izložbu i otvoriti.

Temelj izložbe preslike su naslovnica najvažnijih Vrančićevih djela koja u svom fondu čuva Zbirka rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (Dictionarium quinque nobilissimarum Europae linguarum, Latinae, Italicae, Germanicae, Dalmatiae et Ungaricae, Venecija, 1595., i Machinae novae, Venecija, 1615./1616.), a koja će se digitalizirana u cijelosti moći pogledati u središnjem dijelu izložbe u sklopu Virtualne izložbe Renesansni Faustus Verantius, zajedno s prikazima odabranih digitalnih preslika rukopisne ostavštine Vrančićeve obitelji koju također u svom fondu čuva Zbirka rukopisa i starih knjiga.

Za ostvarenje ovog programa Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu dobila je pokroviteljsku potporu UNESCO-a. Izložba je dio programa Mjeseca hrvatske knjige 2017., a ostvarena je, osim uz potporu  Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Komentari