O mom faksu – Zdravstveno veleučilište

Piše
Ana Leko

Oct 28, 2015

Ovoga tjedna orijentirali smo se na fakultete koji imaju veze sa zdravstvom. Za drugu u nizu priča pomogla nam je Ančica Vodanović koja studira na Zdravstvenom veleučilištu.

Dvadesetdvogodišnja Ančica Vodanović završila je treću godinu preddiplomskog studija sanitarnog inženjerstva. Što joj Zdravstveno veleučilište pruža i zašto se odlučila na pauzu od jedne godine pročitajte u još jednoj priči O mom faksu.

Studiranje na Zdravstvenom veleučilištu

Studiranje na Zdravstvenom veleučilištu obuhvaća veliki broj predmeta od kojih su neki više, neki manje zahtjevni. Po semestru uvijek ima minimalno 6 predmeta od kojih su neki dvosemestralni, a neki jednosemestralni, u skladu s tim im se gleda i težina.

Dvosemestralni su zahtjevniji ponajviše zbog obujma gradiva. Na prvoj godini to je kolegij Kemije, koji je sastavljen od 3 komponente: seminara, vježbi i predavanja.

Na drugoj godini se nekako najtežim smatra kolegij Biokemije iako je jednosemestralan, ali je gradivo dosta teško.

Treća godina uvijek najlakše ide jer je zadnja, a od kolegija se izdvaja Kemijska analiza hrane koja se odgovara usmeno, te također obuhvaća mnogo gradiva.

Smjerovi na Zdravstvenom veleučilištu

Osim studija sanitarnog inženjerstva, na ZVU se može upisati još i studij Radiologije, Sestrinstva, Fizioterapije, Radne terapije i Medicinsko-laboratorijske dijagnostike. Na prvoj godini se predmeti ne razlikuju bitno, no s godinama se svaki smjer opredijeljuje za njemu bitne stručne predmete.

Za svaki od smjerova postoji stručna praksa koja se mora odraditi, i ljetna i zimska, s tim da je ljetnu moguće odraditi u rodnom gradu.

Po završetku preddiplomskog studija se odabire mentor i tema završnog rada čija se obrana vrši u 9. mjesecu tekuće godine.

Prednosti i nedostatci ZVU-a

Najveća prednost fakulteta je ta što se stječe adekvatno stručno znanje i to što su profesori vrlo susretljivi i spremni pomoći.

Nedostatak je plaćanje diplomskih studija koje za sada imaju jedino smjerovi Sanitarnog inženjerstva, Sestrinstva i Fizioterapije, no i to bi se u skoroj budućnosti trebalo promijeniti.

Studentske aktivnosti

Postoji mogućnost odlaska na različite razmjene studenata u zemlje po želji u sklopu obavljanja prakse, te dolazak stranih studenata na Zdravstveno veleučilište. Tijekom studiranja se također studenti susreću s raznim terenskim nastavama koje uključuju i odlazak u inozemstvo na par dana. Imamo i razne sportske aktivnosti, kako natjecateljskog tipa, tako i humanitarnog.

Osobni plan

Iz razloga što se diplomski smjerovi upisuju svake godine naizmjenično, imam godinu dana pauze koju namjeravam iskoristiti za odrađivanje staža i daljnju edukaciju. Nakon toga mi je želja raditi u struci na terenu, znači kao sanitarni inspektor jer mi se taj dio posla najviše svidio, a upoznala sam ga tijekom odrađivanja prakse.

Savjeti za brucoše

Prije upisa na fakultet dobro pregledajte i raspitajte se o svim smjerovima fakulteta, te razmislite što bi uistinu htjeli raditi u budućnosti. Novim studentima ZVU-a preporučila bih da svoju pozornost usmjere ponajviše na stručne predmete jer će im to u kasnijoj fazi života puno značiti i bit će im potrebno za primjenu u praksi.

Također istražite i proučite sve mogućnosti vašeg smjera, kojih zapravo ima jako puno, a niste ih svjesni. Kod profesora se uvijek probajte izboriti za svoja prava jer se sve može srediti dogovorom i nemojte posustati na prvoj godini koja je svima najteža iz velikog broja razloga.

Ako trebate pomoć, tražite je! 🙂

Korisne i zanimljive informacije

Današnje Zdravstveno veleučilište osnovano je pod nazivom Viša škola za medicinske sestre i zdravstvene tehničare u Zagrebu 1966. godine. U to vrijeme Škola je bila jedina visokoškolska ustanova u Hrvatskoj koja je provodila obrazovanje bolničkih i dispanzersko – patronažnih medicinskih sestara, te radioloških, sanitarnih i laboratorijskih tehničara, na razini tadašnje više stručne spreme. Obrazovanje studenta na studiju fizioterapije započinje 1968. godine, a radnih terapeuta 1986. godine.

Studiji na Zdravstvenom veleučilištu organizirani su kao redoviti i izvanredni. Na obje vrste studija na Zdravstvenom veleučilištu, studira oko 3 000 studenata. Nastavu izvodi oko 500 izabranih nastavnika i asistenta u stalnom, kumulativnom i dopunskom radnom odnosu. Teoretska  nastava se izvodi u prostorima Zdravstvenog veleučilišta na Ksaveru 209 i Mlinarskoj cesti 38, a praktična na 50-tak nastavnih radilišta u suradničkim zdravstvenim i srodnim ustanovama, ugovorenim nastavnim radilištima Zdravstvenog veleučilišta.

Kontakti

Zdravstveno veleučilište Zagreb

Mlinarska cesta 38

Web: www.zvu.hr

Radno vrijeme referade:

Od ponedjeljka do petka od 9 do 14 sati, a srijedom od 9 do 14 i od 15 do 17 sati.

Komentari