Što je zapravo Valentinovo?

Piše
x-ica tim

Feb 14, 2021

Neki kažu da je to dan ljubavi, dan zaljubljenih, neki pak vele da je to marketinška izmišljotina samo da se više love potroši, da je to američki praznik koji se raširio po cijelome svijetu, a mi se furamo na tu konzumerističku tradiciju. Ali kako je zapravo došlo do obilježavanja Valentinova, bez obzira što mi mislili o tom danu?

Svi smo čuli nekakvu verziju priče o Svetom Valentinu, međutim u gotovo 2000 godina, priča se vrlo vjerojatno prilagođavala kako je pripovjedaču odgovaralo. No, ono što se najčešće priča je da je Valentin bio biskup u Terni nedaleko od Rima u 3. stoljeću. Postao je biskup sa svega 22 godine kada je na vlasti bio car Klaudije II koji je naredio da se njegovi vojnici nipošto ne smiju ženiti ili zaručivati jer će ih to ometati u ratovima.

Gotovo svi su se pridržavali tih zapovijedi. Svi, osim Valentina. Naime, u svoje slobodno vrijeme Valentin je radio u vrtu kad mu je jednoga dana došla neka djevojčica i zamolila ružu za svoga bolesnoga prijatelja. Nakon nekoliko dana djevojčica se vratila i rekla Valentinu kako je dječak bio jako sretan jer je dobio ružu, pa joj je Valentin dao još jednu. To mu je dalo ideju da i sam posjećuje bolesne, siromašne i usamljene i poklanja im cvijeće i druge sitnice. Tako se sve više pročulo za ljubaznog Valentina.

Sve to ne bi bio problem da se Valentin nije raznježio na ljubav koju je vidio među ljudima, posebice vojnicima i izabranicama njihova srca. Oni su ga molili da ih ipak vjenča, stoga je Valentin zanemario carevu zapovijed i potajno vjenčavao parove. Očito ga potencijalni zatvor i pogubljenje nisu zabrinjavali. Ipak je ljubav jača i vrijednija od toga, zar ne?

Međutim, svemu dobrome dođe kraj pa tako i potajnim vjenčanjima. Valentin je već imao preko 60 godina kada je car Klaudije saznao za njegovu neposlušnost i bacio ga u tamnicu, a 14. veljače odrubljena mu je glava. Kasnije ga je, u znak zahvalnosti, narod proglasio svecem, a svečenstvo je odlučilo da se 14. veljače slavi dan svetog Valentina.

To je najpoznatija verzija priče o svetom Valentinu i Valentinovu. Ima ih još nekoliko koje su na sličnu foru, ali to puštamo da sami istražujete, ako vas zanima.

No, koja god verzija bila točna (ako uopće postoji ona prava i istinita) jedno je jasno – ljubav je ono što trebamo slaviti. Svaki dan! Koji god dan! Ali je dobro da postoji dan poput Valentinova da nas malo podsjeti na neke stvari koje tokom ostalih 364 dana u godini pozaboravljamo.

Stoga, podsjetite malo svoju djevojku, dečka, mamu, tatu, prijateljicu, prijatelja i sve druge koje volite koliko vam je stalo do njih! Sigurno će im biti jako drago 🙂

Komentari