“Retrovizor” – prvi album studenta iz Krka

Piše
Vedran Mikulić

Aug 24, 2020

Fran Vasilić, student iz Krka, vrijeme u karanteni iskoristio je za izdavanje svog prvog albuma “Retrovizor”.

Razgovarali smo s ovim vrlo zanimljivim i otvorenim mladićem o glazbi koju stvara i o najnovijem albumu “Retrovizor”.

Za početak, tko je Fran Vasilić?

Imam 21 godinu, dolazim iz Krka, ali studiram u Amsterdamu. Kao mali sam bio u lokalnom dječjem zboru, u srednjoj sam tu i tamo svirao gitaru, a prošle godine sam se krenuo baviti muzikom konkretnije. Sve je krenulo kada sam išao bez veze otvoriti GarageBand i proučiti kak ga se koristi. Nakon što sam nekoliko tjedana proveo u GarageBandu mi je dosadio pa sam se prebacio na Ableton. Nakon što sam se prebacio na Ableton sam cijelu karantenu i većinu ljeta proveo učeći kako kreirati glazbu koristeći ga. I tako je bilo sve do jučer, kada sam napokon izdao “Retrovizor”.

Što je “Retrovizor”?

“Retrovizor” je moj prvi album. Ima 8 pjesama, traje 26 minuta. Neke sam pjesme kompletno samostalno radio, dok sam za neke kupovao jeftine melodijske samplove preko interneta. Žanrovski je najsličniji Bedroom Popu i Indie Pop/Rocku, a obrađuje teme odrastanja, razvoja identiteta, početka i problema samostalnog života te velikih životnih odluka koje moraš donijeti kao mulac od 20 godina. “Day 39/167” je brza, vesela pjesma koju sam napisao na trideset i deveti dan mojeg boravka na Krku nakon što sam se vratio iz Amsterdama zbog korone. Ta pjesma je dobar primjer tematike odrastanja i osamostaljivanja, uzimajuci u obzir i pandemiju povrh svega.

Ipak, album ima i initmnijih motiva, kao što je pjesma “Twenty Twenties” koja je bedroom rock balada puno sporijeg tempa i melankoličnije tematike.

Franu želimo puno uspjeha i daljnjoj glazbenoj karijeri, a cijeli album “Retrovizor” možete poslušati ovdje.

Mi smo ga preslušali i vjerujte, nismo požalili.

Komentari