SIRTFOOD – dijeta koja potiče konzumaciju hrane

Piše
Mateo Galić

svibnja 05, 2017

Možete li vjerovati da postoji režim prehrane koji ne samo da dozvoljava nego i potiče konzumaciju čokolade, crvenog vina i crne kave?

Napokon jedna dijeta koja ne zabranjuje konzumaciju omiljenih namirnica. Osmislili su je i testirali nutricionisti Aidan Goggins i Glen Matten koji su sve detalje o novom režimu prehrane prezentirali u knjizi ‘The Sirtfood Diet: The revolutionary plan for health and weight loss’.

Sirtfood dijeta bazira se na konzumaciji hrane koja potiče nastajanje skupine enzima pod nazivom sirtuin. Istraživanja su pokazala da oni drže metabolizam pod kontrolom i ubrzavaju sagorijevanje kalorija, a uz to reguliraju razne upalne procese u tijelu i štite stanice tijela.

salmon-518032_1920

PRIMJERI NAMIRNICA KOJE AKTIVIRAJU SIRTUIN:

Piće – zeleni čaj, matcha zeleni čaj, nezaslađena crna kava, crveno vino (posebno pinot noir).

Voće i povrće
– citrusi, jabuka, borovnica, datulja, celer, kelj, crveni luk, rikola, crvena cikorija.

Začini – peršin, kurkuma.

Druge namirnice – tamna čokolada s minimalno 75 posto kakaa, orasi, maslinovo ulje, heljda, losos, kozice.

OSNOVNA PRAVILA DIJETE:

Provodi se po tjednom rasporedu i bazira se na restriktivnom unosu kalorija.

1. Prva tri dana u organizam se unosi 1000 kalorija dnevno konzumiranjem 3 smoothieja i 1 obroka napravljenog od namirnica s popisa dozvoljene hrane.

2. Od četvrtog do sedmog dana unosi se 1500 kalorija dnevno konzumiranjem 2 smoothieja i 2 obroka.

REZULTATI

Goggins i Matten dijetu su testirali isključivo na ispitanicima koji se redovito tj. svakodnevno bave tjelovježbom. Svi ispitanici u prosjeku su izgubili 3 kilograma u 7 dana.

Nutricionisti naglašavaju kako je ovo prije svega režim prehrane, a ne drastična dijeta za nezdravi gubitak kilograma. Cilj prehrane je osnažiti metabolizam i imunosni sustav te poboljšati opće zdravstveno stanje koje će uz obaveznu tjelesnu aktivnost naposljetku uroditi i gubitkom viška kilograma.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Komentari