Svakodnevne navike koje nam narušavaju zdravlje

Piše
Petra Haleš

Jan 07, 2018

Svakodnevne navike mogu ozbiljno ugroziti naše zdravlje, a da toga nismo niti svjesni. Evo i koje.

Svakodnevni život sastoji se od niza navika koje upražnjavamo bilo svjesno, bilo nesvjesno. Iako se te navike ne čine opasne, ipak pojedine mogu ozbiljno ugroziti zdravlje.

Donosimo vam kratki pregled navika koje su štetne za naš organizam:

NE SPRIJEČAVAJTE KIHANJE

  • Kada zatvorimo usta i spustimo nos u nastojanju da spriječimo kihanje, naš se intrakranijski pritisak značajno povećava. Protok krvi u naš mozak je poremećen, a naše krvne žile i živčano tkivo su komprimirani. To može dovesti do glavobolja, oštećenja pluća, pa čak i problema sa sluhom. Nikad ne spriječavajte kihanje.

kihanje

VODITE RAČUNA KOJE PARFEME KORISTITE

  • U proizvodnji parfema često se koriste sintetičke tvari jer proizvode jače mirise i jeftinije su od prirodnih ulja. Te tvari mogu uzrokovati vrtoglavicu, mučninu i pospanost. Također, iritiraju oči, grlo i kožu. Bilo bi bolje zamijeniti parfeme za eterična ulja ili ih primjenjivati samo u dobro prozračenom prostoru.

spray-1514264_1920

SPREMANJA HRANE U PLASTIČNE POSUDE

  • Mnoge plastične kutije sadrže umjetne kemijske tvari koje pomažu u održavanju njihove fleksibilnosti. Ako se hrana dugo drži u takvim posudama ove tvari ući će u hranu.
    Bolje je da hranu pohranite u posude od stakla, nehrđajućeg čelika ili keramičkog materijala. Obratite pažnju na simbole koji se nalaze na plastičnim posudama jer pružaju korisne informacije o načinu korištenja.

posuda

NE PERITE ZUBE ODMAH NAKON JELA

  • Stomatolozi preporučuju pranje zubi najmanje 30 minuta nakon jela. Ako je moguće, nakon sat vremena je još bolje. Hrana i piće utječu na caklinu zuba, kao i na sloj ispod njih (dentin). Kretanje vaše četkice za zube gura kiselinu dublje i bliže dentinu. To može dovesti do ekstremne osjetljivosti i oštećenja emajla.

zubi

NE KORISTITE PREČESTO ANTIBAKTERIJSKE SAPUNE

  • Veliki broj korisnih bakterija živi na površini naše kože, igrajući ulogu zaštite našeg tijela. Ako prečesto koristimo antibakterijski sapun steriliziramo naše ruke, što zauzvrat stvara mogućnosti da štetne bakterije uđu u naše tijelo. Dermatolozi preporučuju uporabu antibakterijskog sapuna kod porezotina i ogrebotina. Nemojte ga koristiti za pranje ruku više od dva puta tjedno.

1

NE NOSITE ČESTO PREUSKE TRAPERICE

  • Iako je to danas u modi, uske traperice stalno pritišću vašu kožu i živčane završetke. To uzrokuje stalan osjećaj nelagode koji može dovesti do problema sa živčanim sustavom. Smanjeni protok zraka na noge može uzrokovati svrbež i trnce. Ako i nosite uske traperice nemojte to baš svaki dan.

traperice

SVJEŽE CIJEĐENI SOKOVI 

  • Svježe cijeđeni sokovi su dobri, ali u manjim količinama. U slučaju nekih bolesti, ovi sokovi mogu čak pogoršati zdravstveno stanje. Na primjer, sok od grožđa nije preporučljiv za one koji imaju prekomjernu tjelesnu masu ili dijabetes. Štoviše, sokovi su jaki alergeni. Treba biti oprezan kod davanja ove vrste sokova djeci: dajte im male količine, i ako je moguće, prethodno se posavjetujte s liječnikom.

food-2029119_1920

Izvor: brightside.me

Komentari