Što je SPAM i kako ga se riješiti?

Piše
Mateo Galić

svibnja 07, 2017

Svaki e-mail koja je poslan masovno, na više email adresa, bez privole vlasnika i sadrži propagandu poruku je SPAM.

Svakodnevno smo zatrpani “tisućama” e-mailova koji nam doslovno guše inbox i što ih više otvaramo oni nam sve više dolaze. Ovakvi e-mailovi nazivaju se SPAM-ovi i vrlo ih se je teško riješiti.

SPAM-ovi često služe kao alati za prijevare, krađe identiteta, širenje računalnih virusa i slične ilegalne aktivnosti online. Mogu biti na engleskom, njemačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom jeziku.

Kako prepoznati SPAM i kako ga se riješiti?

Postoji više načina kako se možete zaštititi od njih. Važno je poduzeti sve što možete sami, ali i da pravilno postupite kad vam u sandučić zaluta takva pošta.

Prvo i najosnovnije pravilo glasi: ako vam je pošiljatelj nepoznat ili primite poruku s adrese s koje ne očekujete e-poštu, u pitanju je nešto sumnjivo. Naravno, može se dogoditi da u takvom obliku stigne i nešto što vam je potrebno i korisno. No, najčešće to neće biti slučaj. Stoga su poruke od nepoznatih pošiljatelja prve na popisu sumnjivaca koje treba brisati bez otvaranja.

Drugi korak je provjera adrese s koje vam je stigao e-mail. Ukoliko adresa sadrži dugi niz brojeva i slova prije znaka @, možete se kladiti da je riječ o SPAMU. Također, službene e-mail poruke stizat će sa službenih domena (recimo, e-pošta od nas stizat će s domene @x-ica.com), pa stoga budite oprezni ako primite mail koji stiže s drugih domena, naročito ako su vam nepoznate.

Ako ste već otvorili poruku (namjerno ili slučajno), nikako ne otvarajte privitke i nemojte klikati na linkove u tekstu. Velika je vjerojatnost da ćete tako zaraziti računalo virusom.

at-99378_1920

Pogledajte što se u e-mailu traži od vas. Ako se od vas traži da hitno pošaljete svoje osobne podatke poput broja telefona, adrese, bankovnog računa i slično, velika je vjerojatnost da je u pitanju spam i(li) pokušaj prijevare.

Uvijek imajte na umu ovo pravilo: Ako je to što vam nude previše dobro da bi bilo istinito, gotovo sigurno je prevara. Bez obzira što nudili i koliko mali vaš doprinos treba biti, u pitanju je prijevara koja bi vas mogla skupo koštati.

Obratite pažnju i na to kako je poruka napisana. Ako je polupismena, kao da je netko provukao tekst kroz Googleov Translator i objavio ga bez ispravaka, u glavi bi vam trebalo zazvoniti zvonce za uzbunu. Razlog za sumnju, uz dosad navedeno, trebaju biti i slika/ilustracija u tijelu poruke, veliki blokovi teksta, namjerno iskrivljene riječi…

Što možete i trebate poduzeti kad dobijete spam?

1) Obrišite poruku čim shvatite da je spam.

2) Nikada im ne odgovarajte.

3) Nikad ne šaljite osobne podatke e-mailom, osim ako baš morate i ako ih šaljete osobama koje poznajete i kojima vjerujete.

4) Ako imate volje, prijavite ih kad god možete, svom administratoru, pružatelju internetskih usluga ili CARNET-u. . Najbolje najkasnije do 48 sati nakon primitka poruke.

5) Instalirajte i redovno održavajte antivirusni softver. Aktivirajte anti-spam zaštitu i osobni vatrozid (firewall).

Komentari