Zašto bi svaki student trebao volontirati

Piše
Dijana Šimunić

Oct 24, 2016

Tvoje volontiranje i pomaganje drugima može ti pomoći u smanjenju stresa, osjećaja depresije ili ako imaš problema s nedostatkom energije.

Volontiranje donosi mnogo dobrobiti, ne samo za onog kojem pomažemo, već i za nas same. Ono je posebno popularno kod studenata koji imaju nešto više slobodnog vremena da pomognu onima kojima je to potrebno. No, izgleda da volontiranje ima učinak na raspoloženje, razmišljanje, a čak i naše zdravlje.

Poznanstva s budućim poslodavcima

Volontiranje mladih u zajednici na neki je način jača. Na primjer, volonteri su često prisiljeni raditi u timu, sudjelovati u velikim projektima u kojima je potrebno komunicirati te se prilagođavati kolegama. Studenti volonteri tako se zbližavaju, ne samo međusobno, nego i sa svojom okolinom. Volontiranje ujedinjuje ljude iz različitih dijelova svijeta, različitih profila s radom prema zajedničkom cilju. Kad počneš volontirati s vremenom ćeš stjecati poznanstva s poslodavcima koji te kasnije mogu uvesti u poslovni život i, ono najvažnije, u stalni radni odnos.

Pixabay

Pixabay

Priprema za buduću karijeru

Volonteri često stječu profesionalno i radno iskustvo, iako nisu službeno na radnom mjestu. Za to ne dobivaju plaću, no svi studenti koji se odluče na volontiranje čine dobro za svoju buduću karijeru. Ako se i ti odlučiš za volontiranje, naročito na mjestima koja su usko vezana uz tvoj studij, budi siguran da ćeš steći zavidno znanje i iskustvo. Osim toga, budućem poslodavcu bit će drago da zna da si marljiv, uporan i da imaš kvalitetno predznanje.

Volontiraju li studenti?

Nedavno provedeno istraživanje NUS connecta pokazalo je zadivljujuće rezultate o studentima i njihovoj želji za volontiranjem. Naime, čak 57 posto studenata već je volontiralo, dok bi 77 posto volontiralo i dalje. Od studenata koji još uvijek nisu volontirali, njih 59 posto iskazalo je želju da se uskoro okušaju u volontiranju. To je samo jedan dokaz da uvriježeno mišljenje kako studenti samo tulumare i studiraju, baš i nije toliko točno.

Također su otkrili da glavni motivator za volontiranje nije bilo ni stjecanje iskustva ni bogaćenje životopisa, nego poboljšanje stvari i pomoći drugima. Studenti su nesebično davali svoje vrijeme – od organiziranja događaja i prikupljanja sredstava, poučavanja, pa sve do pružanja skrbi potrebitima.

Volontiranje smanjuje stres i depresiju

Tvoje volontiranje i pomaganje drugima može ti pomoći u smanjenju stresa, osjećaja depresije ili ako imaš problema s nedostatkom energije. Osim toga, volontiranje će te mentalno stimulirati i na neki način ti pružiti osjećaj svrhe.

Stoga, ovo je pravo vrijeme da počneš volontirati. Uključi se u neku dobrotvornu udrugu ili se raspitaj treba li ikome u tvojoj blizini pomoć. I mala pomoć može učiniti veliku promjenu – u životu onoga kome pomažeš, ali i tebe samog.

Komentari