Što znače oznake na plastičnoj ambalaži?

Piše
Mateo Galić

Dec 15, 2016

Svakodnevno kupujemo razne flaširane napitke, od raznih sokova preko mineralne do obične vode. Obraćate li pozornost na oznake na plastičnoj ambalaži i znate li što one zapravo znače?

Na dnu svake plastične ambalaže nalazi se trokut s brojem u sredini, a ispod je oznaka koja vam govori koliko je opasna plastika koju držite u ruci. Znate li koja je opasna, a koja nije?

Pa krenimo redom:

1

PET ili PETE:
PET je najčešće korištena plastika u proizvodnji. Namijenjena je samo za jednokratnu uporabu. Ako je više puta punite,  povećava se rizik od razvoja bakterija.

HDP ili HDPE:
HDPE plastika je kruta plastika, koju većina stručnjaka smatra najzdravijom i najsigurnijom, a preporučuje se kupovina vode u bocama baš od ove plastike jer je voda u njima najčišća.

PVC ili 3V:
Ovo je mekana i fleksibilna plastika, koja oslobađa toksine štetne za hormone, pa je stručnjaci ne preporučuju.

LDPE:
Ova plastika se ne koristi za vodu, iako ne oslobađa otrovne kemikalije. Nije pametno kupovati hranu zapakiranu u ovakvu plastiku jer, pored hrane, možemo pojesti i neke vrlo opasne kemikalije iz LDPE plastike.

2

PP:
Bijela ili poluprozirna plastika koja se koristi za pakiranje sirupa i jogurta. Polipropilen plastika je čvrsta i lagana, a odlično odbija toplinu. Dobre je kvalitete i odlična je barijera za masti, vlagu i kemikalije.

PS:
Polistiren je jeftin, lagan i višenamjenski materijal. Najčešće se koristi za jednokratne čaše, posude za hranu i piknik posuđe. Pri toplini oslobađa kancerogene kemikalije, a najpametnije je PS ne koristiti više puta.

PC ili neoznačene plastike:
Ovo je najopasnija plastika na koju možete naići! Oslobađa otrovne kemikalije kako u vodu, tako i u hranu. Ovu ambalažu maksimalno izbjegavati. Sad kada konačno znate što znače pojedine oznake na plastičnoj ambalaži, obratite više pozornosti na u čemu kupujete i čuvate hranu i pića.

Komentari