Stres kao svakodnevica studentskog života

Piše
Petra Haleš

Aug 22, 2019

Završetkom srednjoškolskog obrazovanja i ulaskom u studentski život budite spremni na svakodnevne stresove s kojima se do sada niste susretali. Koji su razlozi i kako se boriti protiv stresa?

Mislite kako vam je život u srednjoj školi bio vrlo stresan i užasno naporan. Ne želimo vas plašiti, ali tek sada, kada postajete studenti i počinjete s novom epizodom u životu, morate biti svjesni kako će razina stresa biti vaša svakodnevica.

Koji su razlozi?

Odvajanje od obitelji i život u drugom gradu

Većina vas, novih studenata, zbog studiranja morati će po prvi put u životu napustiti roditeljski dom, rodno mjesto, prijatelje, djevojku, dečka i sve ostalo što vam je do danas bila svakodnevica. Većina stvari vam se mijenja “preko noći”. Druga hrana, drugi prijatelji, drugi krevet, drugi ritam grada i drugo okruženje. Vrlo mali dio studenata odmah se privikne na novonastalu situaciju dok većini treba nekoliko tjedana do čak par mjeseci. Odlazak od kuće i uzbuđenje zbog početka studiranja samo po sebi izaziva stres i na to se morate pripremiti.

Fakultetske obveze i ispiti

Pored promjene okoline, način pohađanja nastave i polaganje ispita na koje ste do sada navikli mijenja se drastično. Predavanja i provjere znanja u srednjoj školi i na fakultetu razlikuju se kao nebo i zemlja. Polaganje ispita od davnina studentima je najstresniji period obrazovanja. Bez obzira koliko ste se pripremili za ispit stres će biti uveliko prisutan. Također, budite spremni na povremene neuspjehe na koje do sada niste naviknuli.

Financije

Dosadašnji život s roditeljima podrazumijevao je i svakodnevni financijski poguranac, a i to se sada mijenja. Naravno, roditelji su i dalje tu, ali budžet koji dobijete od njih morat ćete po prvi put u životu rasporediti na mjesec dana vodeći računa koliko i na što trošite, jer bez obzira koliki je vaš budžet on se istopi brže nego što ste planirali. Po prvi put sami upravljate svojim financijama i ova činjenica je također jedan od velikih razloga stresa kod studenata.

Što nakon diplome?

Već početkom zadnje godine studiranja, a nekad i prije, pojavit će vam se pitanje: Što nakon diplome? Današnje ekonomske prilike u našoj zemlji nisu optimistične i svi smo svjedoci svakodnevnog odlaska mladih ljudi u inozemstvo u potrazi za poslom i boljim životom. Ova činjenica će vam se sigurno motati po glavi, možda i cijelo vrijeme studiranja. Ako je stres odlazak od roditelja, odlazak iz svoje države je neusporedivo veći i izraženiji. Naravno, ukoliko se nešto ne promijeni dok ne završite studij. Daj Bože.

Kako se boriti protiv stresa?

  • u novoj sredini pronaći nove prijatelje i stvoriti si ugodno, pozitivno okružje;
  • planirajte svoje vrijeme na način da nemate puno slobodnih trenutaka. Slobodno vrijeme iskoristite na sport, izlaske, druženje s prijateljima, obilazak grada i dr.;
  • razmišljajte pozitivno  i kad vam bude najteže;
  • ne zovite roditelje pre često. Jednom u dan dva je sasvim dovoljno;
  • medicinska pomoć također je alternativa za borbu sa stresom. Ne sramite se posjetiti psihologa i potražiti ga pomoć;
  • hranite se zdravo.

Stres je sasvim normalna pojava današnjice. Bez obzira studirate li ili radite stres je uvijek prisutan. Čak možemo reći da je on kod nas prisutan od rođenja. Ne treba ga se bojati jer je puno načina kako se s njim može boriti. Ne brinite, metode borbe sami ćete pronaći.

Sretno!!!

Komentari