Sve što trebate znati o Student servisu

Piše
Iva Bucić

Aug 08, 2016

Prosječnog hrvatskog studenta jedan semestar košta nešto više od 15 tisuća kuna. Ovakve brojke brojne studente prisile na traženje posla, a prvo je odredište za to šalter Student servisa.

Što je uopće Student servis?

Student servis redovnim studentima omogućuje povremeni i privremeni rad, a na zarađenu svotu ne plaćaju porez dok god godišnje ne zgrnu više od 50 tisuća kuna. Osim studentima, rad preko Student servisa ide na ruku i poslodavcima, koji legalno dobiju jeftinu radnu snagu za koju ne treba plaćati doprinose. Studenti, naime, za sat rada dobiju najčešće 18 kuna, pa i kad bi svaki tjedan odradili pet osmosatnih smjena, zaradili bi jedva 3 tisuće kuna.

No, kako bilo, studentima je ovo najbolji način zapošljavanja, jer Studentski ih servis štiti u slučaju nepoštivanja dogovorenih uvjeta rada ili pak u slučaju ozlijede na radu. Članovi mogu postati svi redoviti studenti sa sveučilišta, veleučilišta i visokih škola, koji su upisani u ISVU (Informacijski sustav visokih učilišta). Osim toga, iskaznicu mogu dobiti i učenici koji će najesen postati brucoši, i to najdulje 3 mjeseca od završetka srednje škole, kao i nezaposlene osobe koje su završile studij maksimalno 3 mjeseca prije učlanjenja.

Kako i gdje se učlaniti?

Da bi se učlanili u Student servis, treba osobno doći na drugi kat dvorišne zgrade Studentskog centra, iznad menze na adresi Savska cesta 25. Osim potvrde o statusu studenta, treba ponijeti iksicu, osobnu iskaznicu, ugovor ili potvrdu iz banke s brojem žiro računa te dvije fotografije dimenzija 35×25 mm. Iskaznica je spremna nekoliko trenutaka nakon predaje papira, a za produljenje članstva potrebna je samo članska iskaznica, potvrda o statusu redovnog studenta i iksica.

Nakon učlanjenja valja se baciti u potragu za poslom, a ponuda poslova redovito se ažurira na stranicama SC-a. Kada studenti pronađu posao, trebaju se opet uputiti na šaltere Student servisa, gdje u registru trebaju pronaći svog poslodavaca. S brojem koji se nalazi uz ime tvrtke trebaju podići ugovor i dati ga šefu.

Postoje li ograničenja?

Na zaradu koju studenti ostvare preko Student servisa ne plaća se porez, pod uvjetom da je cifra manja od 50 tisuća kuna. Ako u godinu dana zarada premaši tu brojku, studentima na naplatu stiže porez od 25 posto. Međutim, ako je roditelji studenta koriste kao poreznu olakšicu, godišnja zarada ne smije biti veća od 13 tisuća kuna. Osim ta dva ograničenja, studentima su u većini slučajeva odriješene ruke. Tako ni broj ugovora koje mogu podignuti tijekom godine nije ograničen, dok se na dnevnoj bazi mogu preuzeti najviše 2 ugovora.

Odjel šalterskog poslovanja i Ured voditelja Student servisa radit će do 26. kolovoza od 7 do 16 sati, a Služba za zapošljavanje studenata i Odjel salda-konti od 7:30 do 15:30 sati. Ispostave Student servisa u Velikoj Gorici i Zaprešiću neće raditi do 26. kolovoza. Sve dodatne informacije dostupne su na stranicama Student servisa.

Komentari