Zašto su sjedala u zrakoplovu uglavnom plave boje?

Piše
Vedran Mikulić

Feb 27, 2018

Svi koji ste putovali zrakoplovom sigurno ste primijetili da su sjedala u većini slučajeva plave boje. Znate li zašto?

Ulaskom u putnički dio zrakoplova prvo što će vam privući pozornost je boja sjedala. Vjerojatno niste previše o tome razmišljali ali ona su uglavnom plave boje. Slučajnost? Ne.

– Plava boja se povezuje sa pozitivnim stvarima kao što su povjerenje, efikasnost, vedrina, svježina i smirenost – navodi autorica “Vodiča za psihologiju boja” Angela Right.

Vodeći dizajner u oblasti zrakoplovstva Nigel Good navodi da je njihov posao kao dizajnera pojačati brend zrakoplovnih tvrtki i učine ga prepoznatljivijim.

– Ipak, naša osnovna briga je osigurati unutrašnjost koja omogućuje komfor i stvara ugodno okružje. Poanta je u kreiranju što manje stresnog iskustva tijekom putovanja, a upravo plava boja izaziva smirenost. Opći cilj je stvaranje opuštenog osjećaja, kao kod kuće – navodi Gud.

Ovaj trend plavih sjedala pojavio se prije nekoliko desetaka godina i jednostavno je opstao, piše britanski “Telegraf”.

– Plava je postala korporativna boja koja simbolizira pouzdanost i sigurnost, pa je još koriste sve velike, starije zrakoplovne tvrtke – dodao je Gud.

Nekoliko prethodnih studija pokazalo je vrlo snažnu povezanost boje i percepcije potrošača o brendu, uključujući i ona gdje su istraživači ustanovili da se 90 posto mišljenja o proizvodu kreira upravo na osnovu boje.

Komentari