Čudesna moć hormona

Piše
x-ica tim

Sep 19, 2018

Veliko nam je zadovoljstvo na našem portalu najaviti još jednu, za sve vas, dragocjenu kolumnu pod naslovom: “ČUDESNA MOĆ HORMONA”  Dr. Sanje Toljan, voditeljice zagrebačke poliklinike Orlando.

Od danas će liječnica koja se specijalizirala za hormonsko nadomjesno liječenje kod svjetski priznatih stručnjaka u Europi i SAD-u odgovarati na vaša pitanja o čudesnoj moći hormona, kako ih držati pod kontrolom, te kako riješiti svoje zdrastvene probleme.

Dr. Toljan svoju kolumnu otvara pitanjem o aknama, u današnjem vremenu globalnoj epidemiji u mladih osoba, kod kojih se uzrok njihova nastanka najčešće krije u hormonalnom poremećaju!

eyes-3424878_1920

KAKO SE RIJEŠITI AKNI

Draga Dr. Sanja,

pišu vam sestre blizanke, Katarina i Kristina iz Srbije u nadi da ćete nam pomoći. Kada smo ugledale najavu da ćete pisati na portalu x-ica.com za nas je to bilo pravo čudo, budući da mi upravo čitamo Vašu knjigu «Čudesna moć hormona»! Mi imamo 19 godina i borimo se s aknama već punih 7 godina!

Do danas smo posjetile dosta dermatologa, ali nijedna terapija nije dala rezultate. Po savjetu jednoga od njih posjetile smo i ginekologa, te saznale da imamo PCOS. Ginekolog nam je savjetovao da počnemo koristiti pilule za kontracepciju, ali smo ih, nakon nekoga vremena, prestale uzimati jer smo shvatile da to ipak nije pravo riješenje za naš problem.

Tražeći što napraviti, naišle smo na video u kojemu upravo Vi objašnjavate da je u većini slučajeva PCOS vezan za IR. Tada smo posjetile endokrinologa i saznale da mi imamo IR. Liječnica nam je predložila lijek kojega se, zbog njegovog sastava, nismo usudile koristiti, već smo uz pomoć nutricioniste odlučile promijeniti način prehrane po kojemu se sada već gotovo tri mjeseca hranimo. Na našu žalost akne nisu nestale u cijelosti, a primjetile smo da je najgore pred menstruaciju, te prva dva dana menstrualnog ciklusa.

Tada dolazi do jakih upala, najviše u predjelu brade, grudiju i leđa (ostatak lica se nakon pravilne ishrane i preparata, manje-više pročistio), te povećanoj potrebi za slatkim, ali i velikoj promjeni raspoloženja kada postajemo jako nervozne. Uz novi plan prehrane počele smo i svaki dan vježbati, radimo na sebi, meditiramo kako ne bi osjećale stres, a nakon što smo pročitale Vašu knjigu pazimo i na uredno spavanje, na koje odlazimo oko 21 sat.

U svojoj knjizi Vi također navodite i podatak da akne izaziva nedostatak progesterona, kao i visoki testosteron. Sjećamo se da je, (kada smo radile analize), endokrinolog rekao, da kod nas progesteron nije u redu, a i da je testosteron malo povišen, ali smo fokus stavili na IR, dok na ostalo nismo obraćale pozornost.

Ovoga smo mjeseca ponovno krenule kod dermatologa, a liječnica nam je dala i uputnicu za endokrinologa, pa razmišljamo da sada ipak, više pozornosti obratimo na ova dva navedena hormona. Liječnica nam namjerava prepisati terapiju Rakutanom, ali nama se ta ideja ne sviđa, jer ne želimo da svoje tijelo izlažemo teškim lijekovima. Teško je boriti se s liječnicima koji liječe posljedicu, a ne uzrok, a mi naravno, želimo otkriti uzrok.

Vaš savjet bi nam mogao biti od velike koristi. Jesmo li na pravom putu i kako dalje? Hvala Vam, na Vašem savjetu i knjizi koja mnogima ulijeva nadu da bi im jednoga dana moglo biti bolje!

girl-3141766_1920

ODGOVOR

Drage moje Katarina i Kristina,

Vaš problem o kojemu mi pišete danas je postao globalna epidemija. Akne su nešto što nitko od nas ne želi imati jer se zbog njih osjećamo jadno i depresivno. Nekada, kada sam i ja imala u mladosti poneku aknu, roditelji bi mi govorili da su akne normalna pojava i da će one proći kada izađem iz puberteta.

Vjerujem da i velika većina mojih generacijskih prijateljica i prijatelja ne nosi u sjećanju svoje akne kao nešto što je u nama izazivalo frustracije, već kao minornu pojavu na koži koju bi potajno tiskali, iako smo bili svjesni činjenice da to baš i nije mudro. I, vjerovale ili ne, nakon određenoga vremena, akne bi uglavnom, već do kraja faksa – nestale! No, danas je drage djevojke i za akne došlo neko drugo vrijeme!

U našoj su se koži promjenile bakterije – nastao je višak onih koje izazivaju upalu, a manjak onih kojima je zadaća držati kožu lijepom i čistom. Akne su, s vremenom, postale alarm koji signalizira da u našem tijelu, slikovito rečeno, nešto ne radi dobro.

Tako se danas, nerijetko, razlog nastanka akni krije u sindromu policističnih jajnika, koji je pak posljedica inzulinske rezistenicije, a ona pak posljedica disbioze crijeva ili jednostavnije rečeno – promjenjene crijevne flore. E, dakle, u vašem ćemo slučaju, krenuti upravo od – crijevne flore.

Kada je crijevna flora u našem tijelu uravnotežena, onda su i sve bakterije u našem tijelu u optimalnoj funkciji, pa stoga, nemaju razloga stvarati akne, već lijepu kožu, ali isto tako i dobar imunitet. No, osim prehrane za koju ste dobro zaključile da pridonosi zdravoj crijevnoj flori, te odlascima u krevet do 22 sata, vi nikako ne smijete zanemariti i uživanje u radostima svoga mladenačkog života!

Naime, ako vam vrijeme prolazi u grču, ako niste sretne i opuštene, ako samo po cijeli dan učite strahujući za svoje ocjene, od vaših zdravih crijevnih bakterija neće biti ništa, one će se naprosto pod teretom vaše psihe – poremetiti!

A, kada je riječ o prehrani, ona je u životu svakoga od nas, a kod vas pogotovo, od izuzetne važnosti! Vi trebate jesti povrće, proteine, voće, zdrave žitarice, ulja i zdrave masnoće npr. maslinovo ulje! Iz prehrane IZBACITE sve MLIJEČNE PROIZVODE, čak i jogurte! U slatkišima uživajte minimalno i to isključivo u onima od crne čokolade! Voće također jedite umjereno, do 2 (dvije) voćke dnevno!

No, u vašem je slučaju najvažnija činjenica da vi nemate razloga za paniku. Budite samo strpljive! Dok se vaša crijevna flora ne uravnoteži, inzulinska rezistencija će i dalje biti aktivna, te neće biti ovulacije niti progesterona. To je razlog zbog kojega će vaši jajnici, umjesto progesterona proizvoditi testosteron koji će podržavati produkciju sebmua u koži, zbog kojega će još neko vrijeme kod vas, dolaziti do neravnoteže u kožnim bakterijama. Nadam se da ste ovo shvatile.

I, za kraj, iako smo svjesni da briga za zdravlje znači neprekidno traganje, moj vam je majčinski savjet da odmah prekinete s odlascima liječnicima i “konzultacijama s Dr. Googlom”!

Drage moje, opustite se, nastojte živjeti normalnim životom mladih žena, budite opuštene, radujte se životu, izlazite, jedite zdravo i vidjet ćete da će vaše akne s vremenom nestati… vjerujte mi!

Lijepe vam pozdrave šalje vaša,

Dr. Sanja Toljan

ravnateljica zagrebačke poliklinike Orlando

Komentari