Znanstveno otkriće međunarodnoga tima astronoma

Piše
Lorena Sikavica

Jun 14, 2017

Na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 13. lipnja održano je događanje na kojem su predstavljeni rezultati projekta VLA-COSMOS na 3 GHz.

Međunarodni tim astronoma, predvođen istraživačima Sveučilišta u Zagrebu, proveo je u sklopu projekta VLA-COSMOS na 3 GHz (VLA-COSMOS 3 GHz Large Project), pregled neba na valnim duljinama u radio području. Time su dobiveni najnapredniji podaci pomoću kojih se proučavaju životni ciklusi galaksija u proteklih 13 milijardi godina kozmičke povijesti.

Pregled neba u radio području, koji je provođen u sklopu velikoga projekta VLA-COSMOS na 3 GHz, bio je usmjeren prema dvama kvadratnim stupnjevima površine neba koji su poznati kao COSMOS polje. Za pregled neba u trajanju od 384 sati korišten je Vrlo veliki antenski niz “Karl G. Jansky” ili teleskop VLA (akronim od engl. Karl G. Jansky Very Large Array) u Novom Meksiku u SAD-u.

Rezultat pregleda jedna je od najčišćih (s najvećom kutnom razlučivošću) i najdubljih (najosjetljivijih) slika u radio području ikad stvorena preko tako velike površine neba. Na toj tzv. ‘radio mapi’ detektirano je skoro jedanaest tisuća galaksija.

Ovim novim pregledom neba u radio području dobiveni su uvidi u to kako su se i zašto galaksije razvijale od trenutka stvaranja nakon Velikoga praska do danas.

Opis pregleda neba i nekoliko ključnih znanstvenih otkrića, ostvarenih u okviru projekta VLA-COSMOS na 3 GHz, predstavljen je u posebnom izdanju časopisa Astronomy & Astrophysics journal, objavljenoga 13. lipnja.

Nakon uvodnoga obraćanja dekanice Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksandre Čižmešije, projekt VLA-COSMOS na 3 GHz novinarima su predstavili izv. prof. dr. sc. Vernesa Smolčić, dr. Jacinta Delhaize, Mladen Novak, mag. phys., dr. Ivan Devecchio i dr. Oskari Miettinen.

Događanju je nazočio prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Izvor: unizg.hr

Komentari