Video koji morate pogledati

Piše
Vedran Mikulić

Nov 12, 2019

Video koji su pogledali milijuni promijenit će vaše predrasude o sindromu Down.

“Sindrom Down? Ograničenja će biti velika” naslov je ovog zanimljiva uratka.

Američko Nacionalno društvo za osobe sa sindromom Down (NDSS), povodom svoje 40. godišnjice objavilo je inspirativan video koji ruši predrasude o osobama s navedenim sindromom.

Video je objavljen u sklopu šire akcije “Law Syndrom” kojoj je cilj mijenjanje zakona koji na nejednak način tretiraju osobe s fizičkim i mentalnim poteškoćama na području obrazovanja, zdravstvene skrbi i zaposlenja.

Uradak, pod nazivom “Sindrom Down? Ograničenja će biti velika”, prikazuje odraslog muškarca u liječničkoj kuti dok nabraja poteškoće s kojima se susreću osobe s Downovim sindromom, poput “sposobni su samo za najjednostavnije zadatke”, ili “mali mišićni tonus onemogućuje uspjeh u sportu”.

No na svaku njegovu tvrdnju odgovara jedna osoba sa sindromom Down koja je u osobnom životu uspjela nadići određeni stereotip. Tako možemo vidjeti muškarca koji je postao lobist na američkom Capitol Hillu, djevojku koja vodi svoj obrt, ali i par koji je zajedno 14 godina i koji dokazuje da su osobe s “kromosomom manje” sposobne za ljubav i dugu vezu.

Komentari