Na današnji dan umro je Mate Parlov

Piše
x-ica tim

Jul 29, 2020

Na današnji dan, 29. srpnja 2008. godine, u Puli je umro slavni hrvatski boksač i olimpijski, europski i svjetski osvajač zlatnog odličja, Mate Parlov.

Mate Parlov rođen je 16. studenog 1948. godine u Splitu, a podrijetlom je iz sela Ričica, nedaleko od Imotskog.

Parlov je započeo profesionalnu karijeru 1975. godine, a naslov europskog prvaka u poluteškoj kategoriji osvojio je 1976. godine pobjedom nad Talijanom Domenicom Adinolfijem tehničkim nokautom u jedanaestoj rundi. Taj je naslov obranio tri puta.

U siječnju 1978. godine osvojio je naslov svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji, verzija WBC, pobjedom nad Argentincem Miguelom Angelom Cuellom, nokautom u devetoj rundi.

WBC naslov obranio je pet mjeseci kasnije pobjedom nad četverostrukim svjetskim prvakom Englezom Johnom Contehom. Naslov je izgubio 02. prosinca 1978. godine porazom od Marvina Johnsona, tehničkim nokautom u desetoj rundi.

Kao profesionalac, Parlov je imao 29 borbi – 24 pobjede, 3 poraza i 2 neriješene borbe.

U amaterskoj karijeri imao je ukupno 310 mečeva uz samo 13 poraza. Tijekom svoje amaterske karijere, Parlov je bio osam puta prvak Jugoslavije u poluteškoj kategoriji, pet puta prvak Balkana, dvaput prvak Europe te svjetski amaterski prvak na prvom svjetskom prvenstvu 1974. godine u Havani, na Kubi. Osvojio je dvaput nagradu Zlatna rukavica, a na Olimpijskim igrama u Munchenu, 1972. godine, osvaja zlatno odličje u poluteškoj kategoriji.

Capture

Njegov posljednji dodir s boksom bio je na Olimpijskim igrama 1984. godine u Los Anglesu gdje je imao ulogu jugoslavenskog izbornika. Na tim su olimpijskim igrama jugoslavenski boksači postigli svoje najbolje rezultate ikada: jedno zlato, jedno srebro i dvije bronce.

Nakon završetka svoje aktivne boksačke karijere živio je u  Fažani, pored Pule te se bavio ugostiteljstvom i vodio vlastiti kafić “Mate” u Puli.

Capture

U ožujku 2008. dijagnosticiran mu je rak pluća. Preminuo je četiri mjeseca kasnije, 29. srpnja 2008. godine. Mate Parlov pokopan je 31. srpnja 2008. na Gradskom groblju u Puli.

Mate Parlov, do danas je jedini je boksač u povijesti tog sporta koji je osvojio olimpijsku, europsku i svjetsku amatersku, te europsku i svjetsku profesionalnu titulu. Bio je i ostao najbolji hrvatski i jugoslovenski  boksač svih vremena, te je već za života proglašen najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća.

Komentari