Danas je Međunarodni dan nestalih osoba

Piše
Petra Haleš

Aug 30, 2017

Danas, 30. kolovoza, prisjećamo se svih nestalih osoba i iskazujemo podršku obiteljima koje još nisu doznale istinu o sudbini svojih najmilijih.

Međunarodni dan nestalih osoba je dan sjećanja na sve osobe koje se smatraju nestalima, bez obzira jesu li nestale u okrilju oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava.

Nestala osoba je osoba koja se udaljila iz svog uobičajenog okruženja (mjesta prebivališta ili boravišta) protivno svojoj volji ili u skladu sa svojom voljom ako to, s obzirom na njene uobičajene životne navike, ponašanje, socijalne kontakte, profesionalne aktivnosti, nije uobičajeno.

Hrvatski Crveni križ, provodeći aktivnosti obnavljanja obiteljskih veza, kao dio svjetske mreže službi traženja nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, svakodnevno radi na rješavanju mnogih otvorenih zahtjeva za traženje. Rad Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa još se najvećim dijelom odnosi na traženja osoba nestalih tijekom ratnih zbivanja na području Republike Hrvatske između 1991. i 1995. godine. U Nacionalnom uredu Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa još uvijek su otvorena 1.702 zahtjeva za traženje te 423 zahtjeva za traženje posmrtnih ostataka.

Ovaj dan je prilika da barem jednom godišnje podsjeti  javnost kako je svaka informacija o nestaloj osobi zlata vrijedna. Obitelji nestalih osoba imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, društvo ima pravnu i moralnu obvezu pomoći im u njihovom traganju, a Ministarstvo unutarnjih poslova svoj je obol dalo kroz stvaranje Nacionalne evidencije nestalih osoba – NENO koja na stranici www.nestali.hr objavljuje sve profile nestalih osoba čiji nestanak je prijavljen hrvatskoj policiji.

Pozivamo sve građane da se uključe u traganje za nestalim osobama.  Dostavljanje kvalitetnih i pouzdanih informacija te povjerenje u policiju kao instituciju primarno zaduženu za poduzimanje mjera traganja, od iznimne je važnosti za uspješan pronalazak nestale osobe. Pogledajte profile u NENO-i, možda ste nekoga vidjeli ili imate informaciju o njemu. Sve podatke možete nam dojaviti na broj 192, u najbližoj policijskoj postaji ili na e-mail nestali@mup.hr. Podatke možete dostaviti i preko on-line obrasca „Imate informaciju o nestalom? Ispunite obrazac!“, koji ima svaki profil.

Komentari