Kako prestati pušiti – Motivacija i gola istina o pušenju

Piše
Danijela Dunatov

Mar 31, 2016

Prestati pušiti je proces stoga ne zabranjujte sebi cigaretu, ali ju nemojte ni zapaliti. Bar ne još. Dakle, govorimo o „onoj jednoj“, nju nemojte u potpunosti odbaciti. Preselite je u budućnost, za godinu dana ili šest mjeseci.

Odluka je pala, odlučili ste raskinuti s cigaretom. Zakoračili ste u novi dan bez cigarete, odbrojavate sate, prijepodneva, poslijepodneva i učini vam se da ništa lakše do prestati pušiti, a onda, od trećeg do sedmog dana sprema se udar prve krize. Sve počinje kada posljednji ostaci nikotina izlaze iz sistema i vaš vam organizam poručuje: „Još malo pa nestalo!“

Bila je to fizička kriza. Nakon što ste ju uspješno preživjeli, dobili ste novu injekciju samopouzdanja i ponovno hvalisavo tumačite prijateljima i rodbini kako prestati pušiti nije nikakav problem i kako se zaista isplati. I u pravu ste, zaista se isplati. No, tek ste na početku i još vas čeka nekoliko minskih polja.

Preporučujemo da se najmanje godinu dana predstavljate kao “bivši pušač”, a ne “nepušač”. Važno je držati nivo opreza, a istovremeno ne treba pretjerivati i svakako treba poraditi na tome da sa sebe otresete pritisak.

pušenje

Prestati pušiti je proces, stoga ne zabranjujte sebi cigaretu, ali je nemojte ni zapaliti. Bar ne još. Dakle, govorimo o „onoj jednoj“, nju nemojte u potpunosti odbaciti. Preselite je u budućnost; za godinu dana ili šest mjeseci, a po potrebi možete je seliti nebrojeno puta. Do sada vam je društvo pravila cigareta među prstima, od sada neka to bude cigareta u mislima. Za početak. Ali čekajte, imate još ponešto za naučiti, a podizanje svijesti dio je procesa odvikavanja od pušenja. Želimo s vama podijeliti nekoliko činjenica!

Kriza traje do tri minute

Ovo je jedna od najvrjednijih informacija koju trebate imati kada odlučite prestati pušiti. Zapamtite, želja plamsa samo tri minute, a potom sve ostaje isto. Imajte to na umu kada vas iznenada spopadne jaka želja dok, na primjer, sjedite uz more i trenutak vas prosto doziva da zapalite cigaretu. Razmislite i o tome da pušenje cigarete također traje samo par minuta. Ono što vam želimo poručiti je da je bez cigarete život isti. Uvjerite se u to tako što ćete prolaziti kroz sve situacije u kojima ste se do sada družili s cigaretom. Nemojte ih izbjegavati, već krenite odmah, jednu po jednu, puni krug. U drugom krugu, garantirano, bit će vam lakše.

Cigareta stvara nervozu

Ovo je jedna od velikih istina o pušenju: pušenje ne ublažava nervozu, ono je rasplamsava i množi. Kada zapalite cigaretu, palite centar ugode u mozgu, ta ugoda traje koliko i prvi povučeni dim, a potom ugoda krene silaznom putanjom i podraženi centar traži novu cigaretu. Ovo znaju svi pušači: što više pušite, to vam organizam traži sve više nikotina i ostalih otrova koji čine taj paket zvani cigareta. Usporedite stvarnu količinu ugode koju dobijete pušenjem s cjelokupnim vremenom u jednom danu i količinom nervoze, a onda tome pridodajte i negativne posljedice pušenja i shvatit ćete koliko je neisplativo i besmisleno pušiti. Vjerujte, što duže ne pušite, to će vam se navedena činjenica više iskristalizirati.

Pušenje je i navika

Osim što je fizička i psihička ovisnost, pušenje je i navika. Navike se teško čupaju iz korijena, ali jednom kada ih se riješite, zaboravite da su ikad bile tu. Sjetite se nekih drugih navika koje ste u životu ostavili i bit će vam jasno da je vrijeme to koje polako, ali sigurno pomete svaku naviku i zato ustrajte jer vas rezultati čekaju!

Cigareta stvara emocionalnu ovisnost

Činjenica je da je kod mnogih pušenje u velikoj mjeri emocionalna ovisnost, a da toga nisu ni svjesni. Cigareta je jednostavno stalni pratitelj, i u društvu i u samoći.  Kada prestanete pušiti, najveći izazov s kojim ćete se suočiti je tuga i neka vrsta žalosti, a potom i frustracija što ne možete momentalno odagnati taj osjećaj cigaretom. Međutim, takve epizode su također kratke, u tim trenucima preporučamo podijeliti svoje iskustvo s drugim bivšim pušačima, otvorite na internetu forum na tu temu i čitajte redom iskustva drugih dok vam pažnju ne odvuče nešto drugo. Provjereno djeluje!

Budite hrabri i spremni na učenje i promjenu, želimo vam svu sreću!

Zašto dim cigarete uvijek odlazi prema nepušaču?

Foto: Centophobia, Flickr

Komentari