Posjetili smo EducationUSA sajam visokog obrazovanja

Piše
Ivona Radić

Apr 05, 2016

U utorak, 5. travnja održan je treći po redu EducationUSA sajam visokog obrazovanja u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja. Srednjoškolci i studenti iz prve ruke saznali su sve o studiju u najpopularnijoj destinaciji za međunarodne studente.

U prostorima hotela Westina Institut za razvoj obrazovanja (IRO), u suradnji s Američkim veleposlanstvom u Zagrebu i EducationUSA mrežom, okupio je 11 visokih učilišta iz osam američkih saveznih država i američka sveučilišta sa sjedištem u tri europske zemlje. Sajam je dio međunarodne obrazovne turneje američkih sveučilišta koja će posjetiti sedam glavnih gradova Jugoistočne Europe.

Budući da sveučilišta SAD-a čine više od polovice sto najboljih svjetskih sveučilišta prema prestižnoj listi Academic Ranking of World Universities, a zemlja predstavlja vodeću obrazovnu destinaciju za međunarodne studente, EducationUSA pružio je jedinstvenu priliku srednjoškolcima i studentima da saznaju više o sustavu visokog obrazovanja u SAD-u, različitim sveučilištima i studijskim programima te mogućnostima financijske pomoći.

Obilazak štandova

Na EducationUSA sajmu predstavilo se 11 visokih učilišta, uključujući i veliko javno sveučilište University of Arizona, koje se svrstava u 100 najboljih sveučilišta u svijetu, ali i privatna visoka učilišta poput Rochester Institute of Technology (RIT) s kampusima u Zagrebu i Dubrovniku. Također, obrazovne savjetnice EducationUSA mreže i stipendisti prestižnog američkog programa stipendiranja Fulbright posjetiteljima su pružili korisne savjete o mogućnostima studija u SAD-u.

educationusa

Danielle James sa Central Penn Collegea predstavila je mogućnosti studija na ovom privatnom koledžu. Ispričala nam je da je Central Penn College manja škola koja omogućava pomniji pristup svakom studentu u sklopu predavanja s manjim brojem studenata. Najpopularniji smjerovi su ekonomija, menadžment i poslovanje, a u posljednje vrijeme bilježe veći broj zainteresiranih studenata za smjerove iz domene zdravstva te zdravstveni menadžment.

educationusa

Heather Augar s Farleigh Dickinson Universityja približila nam je najveće privatno sveučilište u New Jerseyu, koje se može pohvaliti s dva američka i dva kampusa u inozemstvu, čime studenti mogu steći međunarodno iskustvo studijem na samo jednom sveučilištu. Najpopularniji smjerovi uključuju turizam, menadžment, IT i strojarstvo. Posebno je istaknula da je FDU nevladina organizacija i član UN-a te na taj način njegovi studenti sudjeluju u brojnim društveno korisnim projektima.

Na ovogodišnjem, trećem po redu, Education USA sajmu, predstavljena su sljedeća sveučilišta, fakulteti i koledži: Bentley University Graduate School of Business, Central Penn College, Fairlegh Dickinskon University, Minerva Schools at KGI, Rocherster Institute of Technology – RIT Croatia, Savannah College of Art and Design (SCAD), Shoreline Community College, St. John’s University, The University of Arizona, Webster University i West Virginia University.

One već putuju u SAD

Na EducationUSA sajmu porazgovarali smo i s Ivom i Izabelom, učenicama srednje škole koje su već osigurale svoje mjesto na američkim sveučilištima.

educationusa

Izabela Durasović s pripremama je počela već u 3. razredu srednje škole, a vijest o dobrodošlici na New York University (NYU) stigla je prije nekoliko dana. Na EducationUSA sajam došla je kako bi saznala više o mogućnostima stipendiranja studija, budući da će joj stipendija za NYU pokriti samo dio troškova. Izabelin izbor je biologija, a kasnije se namjerava specijalizirati za područje genetike te radni vijek provesti u laboratoriju.

Iva Ružić pohađa četvrti razred gimnazije u Čakovcu, a tijekom ovih proljetnih praznika saznala je da je primljena na prestižno sveučilište Harvard. Proces prijave počeo je početkom ljeta 2015., a nakon dugih priprema, testiranja i intervjua, Iva će već sljedeće jeseni uživati i upijati znanje na jednom od najboljih sveučilišta u SAD-u i u svijetu. Kaže da još nije sigurna o smjeru koji će odabrati, a zanimaju je prirodne znanosti i film.

Iz IRO-a za kraj

educationusaMaja Balen, obrazovna savjetnica Instituta za razvoj obrazovanja, istaknula je da joj je drago da sajam ove vrste nudi srednjoškolcima i studentima priliku da saznaju više o mogućnostima studija u SAD-u. Izbor je velik i procesu prijave potrebno je pažljivo pristupiti, no obeshrabrenima poručuje da postoji idealno sveučilište za svakoga. Potrebno je samo na vrijeme krenuti s pripremama, a za svu pomoć te savjet Institut za razvoj obrazovanja stoji na raspolaganju.

Ako ste propustili EducationUSA sajam, a želite znati više o mogućnostima studija u SAD-u, Institut za razvoj obrazovanja redovito organizira obrazovna savjetovanja o prijavi, studijskim programima te mogućnostima financijske potpore za odabrano sveučilište. Više o savjetovanjima pogledajte ovdje.

Komentari