Zagrebački vremeplov poziva vas na putovanje u prošlost

Piše
Diana Radobuljac

Apr 06, 2016

Od 23. travnja pa do početka listopada Zagreb će živjeti u više vremenskih dimenzija. Događaj koji organizira Turistička zajednica grada Zagreba, Zagrebački vremeplov, oživjeti će povijest Zagreba i prikazati njegove tradicije stanovnicima, posjetiteljima i turistima.

Centar glavnog grada Lijepe Naše nekoliko mjeseci će biti pod opsadom lake konjice Počasne satnije Kravat pukovnije. Ne zvuči opasno ali, srećom, ni ne treba. U centru grada Zagreba nekoliko mjeseci moći će se uživati u duhovima prošlosti vidljivim svima koji se nađu na  Gornjem gradu, Tkalči, Markovom trgu, Trgu bana Josipa Jelačića, Zrinjevcu ili na Dolcu.

Zagrebački vremeplov pripremio je mnogo događaja kojim će ispričati priču o zagrebačkoj tradiciji i ovdašnjem načinu života. Primjerice, na Gornjem gradu čekaju vas Marija Jurić Zagorka i Antun Gustav Matoš s kojima slobodno možete porazgovarati, a da itko od vaših bližnjih ne pomisli da ste izgubili razum kada im ispričate da je Matoš baš jedan simpatičan lik.

Nadalje, s Trga bana Jelačića orit će se zvuci zagrebačkog folklora, a na Dolcu će vas petkom i subotom čekati vrijedne kumice odjevene u tradicionalnu odjeću nudeći autohtone proizvode. Ako znate da ni Chuck Norris ne može uvjeriti baku da nije gladan, ne može uvjeriti ni kumicu da mu ne treba domaćeg sira. Pokušajte, garantiramo da im nećete odoljeti.

Zrinjevac, Tkalča i Maksimir bit će mjesta za ples i evergreene. Koncerti, svirke, plesnjaci i … uživancija dio su programa vremeplova. Tko više može reći da se stariji nisu znali zabavljati.

Počasna satnija Kravat pukovnije, koja je neizostavni dio Zagrebačkog vremeplova, slikovito nadzire svoj stari grad. Svakog vikenda ispred crkve Svetog Marka na Gornjem gradu započinje smjena straže Počasne satnije Kravat pukovnije. Poznati po neustrašivosti i lijepoj odori unijeli su kravatu u europsku modu, a zasigurno i nemir u ženska srca.

Kravat pukovnija – Svečana straža grada Zagreba

Ove i još mnoge manifestacije očekuju one koje Zagrebački vremeplov odvuče u priču o gradu. Zabave i zanimljivosti svakako neće nedostajati.

Prisjetite se kako je to izgledalo lani!

Povratak u prošlost Zagrebačkim vremeplovom

Komentari