Provjerili smo zašto je Muzej iluzija hit u Zagrebu

Piše
Domagoj Vušak

Jul 03, 2015

Posjetili smo zagrebački Muzej iluzija, a osim mnoštva nestvarnih eksponata, dočekala nas je atmosfera koje se ne bi posramili ni muzeji velikih europskih gradova

Zagrebački Muzej iluzija otvoren je prije desetak dana u samom centru grada, tek nekoliko minuta hoda od glavnog gradskog trga. Medijska pomama koja je nastala odmah nakon otvaranja nagnala nas je da posjetimo muzej i provjerimo što je toliko zaintrigiralo građane.

Ugrozili smo poslove i brakove kako bi otvorili Muzej

Dočekao nas je Tomislav Pamuković, jedan od dvojice osnivača muzeja, koji nam je ispričao kako je cijela priča nastala. Tomislav za sebe kaže da je kantica za _MG_7819sve, ne voli se nazivati direktorom ili vlasnikom.

– Suosnivač muzeja Roko Živković i ja zaključili smo da Zagrebu fali mjesto za obitelji i da ima sve više turista kojima nemamo što ponuditi. Ne bih baš pričao o drugim muzejima, ali u njih se ne ulaže, niti se rade neki posebni eventi, svi rade jako kratko, nedjeljom uglavnom ne rade. Probali smo napraviti nešto za obitelji. Dolaze nam parovi, zezaju se, slažu kockice, počeo je svoju priču Tomislav.

Iako nije želio pričati o broju posjetitelja, Tomislav je rekao da su zadovoljni kako se situacija odvila.

– Ugrozili smo svoje financije, svoje brakove, zadužili se do kraja, ali sad ubiremo plodove svog rada. Voljeli bismo biti bliži Tehničkom muzeju, nego nekim drugim muzejima u Hrvatskoj – dodaje Tomislav.

Interaktivan muzej modernog stila koji nije pretenciozan

Muzej se nalazi na dva kata u kojima se mogu pronaći razne_MG_7821 didaktičke slagalice, kose sobe, optičke varke, sobe bez kraja i slično. Prošli smo kroz cijeli muzej i zaista smo se dobro zabavili. Sudeći po broju posjetitelja i njihovim osmijesima, Muzej iluzija pravi je pogodak.

– Koncept je napravljen po presjeku sličnih muzeja koje smo vidjeli u svijetu i Europi. Dodali smo neke naše ideje i zaposlili mladog arhitekta Juraja Kralja koji je donio neke svoje ideje. Rezultat toga je moderan muzej koji nije pretenciozan.

Muzej je interaktivan, u njemu se može smijati, vrištati, trčati i sve što se u drugim muzejima ne smije. Nije statičan, već zahtjeva od ljudi da budu kreativni i da se igraju. Eksponati su prikupljeni iz cijelog svijeta, od SAD-a, Rusije, Austrije, Velike Britanije, Tajlanda, Izraela… No, planova za budućnost ima na pretek.

– Radimo rođendane za djecu na način da ih pokušamo potaknuti da se natječu u slaganju didaktičkih igrica i nagrađujemo one koji slože najviše. Uskoro ćemo dovesti iluzionista koji će animirati ljude na ulazu. Osim toga, u planu su nam razne radionice i školice koje ćemo pokrenuti u rujnu, a možda dovedemo i Djeda Mraza usred ljeta – dodaje Tomislav.

Photo galerija (30 slika)

Posjetitelji odlaze s osmijehom

Posjetitelji su, kaže, oduševljeni. Iako uvijek ima onih kojima se nešto ne sviđa, 99 posto posjetitelja, kaže nam Tomislav, želi se vratiti ili preporučuje drugima da dođu u muzej._MG_7861

– Preporučio bih svima da dođu, uživaju, da se prepuste. Karta nije skupa, nešto ćete naučiti, zabaviti se i uživati. Ako nemate novca za pivo, dođite u Muzej iluzije i mi vam garantiramo da će vam se zavrtjeti. Osim toga, obećavamo da drugi dan nećete biti mamurni. Dođite, povedite svoje bolje polovice i uživajte – poziva Tomislav.

Osim muzeja, moguće je kupiti razne didaktičke igračke za djecu i odrasle koje pomažu u učenju i umanjuju stres.

– Prodajemo didaktičke igre za djecu i odrasle. Radi se o igračkama pomoću kojih se uči izvan okvira. Mi svi učimo prema udžbenicima, dok se u istočnim zemljama orijentiraju na razvijanje mozga i učenje logikom. Kroz igru pokušavaju pokazati djeci da pogledaju izvan nekih okvira. Ne mogu samo uzeti igru i složiti je, prvo moraju razmisliti, vizualizirati predmet u glavi i onda pokušati složiti određenu slagalicu.

Cijene ulaznica kreću se od 25 kuna za djecu, do 40 kuna za odrasle i 100 kuna za cijelu obitelj.

“Uživajte u životu i budite čovjek”_MG_7849

Tomislav je za kraj odlučio poručiti čitateljima našeg portala kako uspješno otvoriti vlastiti posao i uživati u životu.

– Uživajte u životu i ako želite otvoriti nešto svoje, nemojte čekati i slušati one koji vas uvjeravaju da to nije dobro. Ako vjerujete u svoj projekt, krenite u njega i sigurno ćete nešto dobiti za uzvrat. Možda to neće biti novac, možda će vam trebati nekoliko godina, ali na kraju ćete sigurno uspjeti. Važno je biti prije svega čovjek, iskoristiti resurse koji se nude i to će vam se vratiti.

Komentari