Svjetski dan UNICEF-a

Piše
Mateo Galić

Dec 11, 2019

Generalna skupština Ujedinjenih naroda 11. prosinca 1946. godine osnovala je organizaciju za pomoć djeci – UNICEF (United Nations Children’s Fund). Nastao je s ciljem pružanja pomoći djeci poslijeratne Europe. Danas je najveći dio napora ove organizacije usmjeren na djecu u zemljama u razvoju.

UNICEF djeluje na temelju Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, koja je donesena 20. studenog 1959. godine. Njegova je temeljna zadaća da u suradnji s vladama i civilnim sektorom pomaže u promicanju, zaštiti i ostvarivanju prava djece. U preambuli Konvencije o pravima djeteta stoji: Čovječanstvo duguje djeci najbolje što ima.

Ova organizacija djeluje u 155 zemalja gdje pomaže djeci da prežive i izgrade svoje potencijale od ranog djetinjstva do adolescencije, a u 37 najrazvijenijih zemalja UNICEF djeluje preko Nacionalnih odbora za UNICEF koji prikupljaju financijska sredstva i informiraju javnost o misiji i djelatnosti organizacije.

 12

Sjedište UNICEF-a je u New Yorku. Organizacija se u cijelosti financira dragovoljnim prilozima vlada i fondacija, partnerstvima s poslovnim sektorom i sredstvima prikupljenim od građana (između ostalog, putem svjetski poznatih UNICEF čestitki).

UNICEF zajedno s vladama zemalja u kojima djeluje stvara uvjete u kojima se poštuju i realiziraju dječja prava. U nekim zemljama to znači da radi na cijepljenju kako bi djeca preživjela, u nekim to znači hitna pomoć u obliku hrane, lijekova, šatora, pokrivača i ogrjeva zbog prirodnih katastrofa, a negdje je to pomoć postojećim sustavima skrbi za djecu – od socijalne do zdravstvene s ciljem poboljšanja usluga za djecu.

lll

Ime ove svjetske organizacije poznato je u većini zemalja, naroda, kultura i jezika. Nebitno je kojim se pismom pisalo ili jezikom izgovaralo plava je boja zaštitini i svjetski prepoznatljiv znak UNICEF-a. Ova je organizacija svojim velikim trudom i angažmanom učinila jako puno dobrog u svijetu, nahranila brojna usta i spasila mnoge dječje živote, a danas slavi svoj 70. rođendan.

UNICEF u Hrvatskoj od prvoga dana radi na poboljšanju potreba djece – od ratne i krizne pomoći tijekom i nakon rata do programa kojima je cilj smanjiti nasilje među djecom, poboljšati skrb za najmlađe te unaprijediti zaštitu djece i prava djece s teškoćama u razvoju.

UNICEF svojim dugogodišnjim uspješnim radom pomaže mnogima, a i svi mi moramo pomoći kako bismo malim koracima učinili nešto dobro za nemoćnu i nedužnu djecu. Možda volontiranjem, možda izradom čestitki, a možda nekim drugim načinom. Ovo blagdansko doba posebno je vrijeme da razmislimo o poteškoćama drugih, da budemo zahvalni na ovome što imamo, te da pomognemo drugome kako znamo i možemo.

Komentari