“Mapa uma” – najefikasnija metoda učenja

Piše
Petra Haleš

Mar 03, 2020

Ukoliko ste isprobali razne tehnike učenja, a niti jedna se nije pokazala efikasna, pokušajte s “Mapom uma”. 

Ova metoda razvija vještinu jasnog definiranja ključnih pojmova, odvajajući bitno od nebitnog, što je vrlo važno pri učenju obimnijeg gradiva.

Pri pravljenju mape uma najprije se crta centar mape uma, koji predstavlja glavni pojam, tj. crtež glavnog pojma. Centralni crtež treba biti specifičan, zabavan i da sadrži asocijaciju na ključni pojam, kako bi ga naš mozak brzo usvojio.

1

Iz centralne slike se granaju ostale teme, iz kojih mogu polaziti dalji tanji izgranci koji predstavljaju manje važne pojmove.

Mape uma se crtaju u boji kako bi se stvorila iluzija trodimenzionalnosti, koja pomaže da slika ostane duže u sjećanju. Pri crtanju mape treba koristiti minimalno tri boje, pošto naš mozak često lakše pamti crteže i boje od drugih informacija. Potrebno je uključiti što više slikovitih asocijacija na pojmove koje treba naučiti. Preporučuju se samo pozitivne asocijacije na date pojmove.

2

Svaku granu treba crtati jednom bojom. Riječi, crteži i oznake koje se odnose na tu granu se pišu ili crtaju iznad te grane. One mogu biti bilo koje boje, a preporučuju se varijacije boja, veličine slova, linija i slika. Nakon što je nacrtan centralni crtež, crta se prva grana.

Autor ove metode je Toni Bozan, svjetski prvak u brzom čitanju, a ukoliko se želite detaljno upoznati s ovim načinom učenja, posjetite ovaj link.

Izvor/Foto: mindmapart.com

SQ3R metoda učenja

Komentari