ESN DU: Kako se provode dubrovački Erasmusovci

Piše
x-ica tim

Apr 14, 2016

Studenti iz različitih dijelova Europe koji u Dubrovniku provode semestar uživaju u brojnim aktivnostima koje za njih organiziraju volonteri ESN. Kako se provode i što su sve radili izvijestila nas je Leana Milotić.

Erasmus Student Network (ESN) je najveća studentska organizacija u Europi. To je neprofitna organizacija koja se uglavnom bazira na studentskom volontiranju. U ESN Dubrovnik uključuje se sve više studenata koji studiraju na Sveučilištu u Dubrovniku i koji su željni postati dio organizacije. ESN Dubrovnik ima jednu zaposlenu osobu, a dolaze nam i studenti koji će unutar organizacije odraditi stručnu praksu.

U Dubrovnik dolaze studenti iz različitih krajeva Europe. U zimskom semestru studenti su bili iz Poljske, Slovačke, Austrije, Njemačke, Španjolske, Francuske i Italije. U ovom semestru imamo državljane tih država, ali i jednu Slovenku, nekoliko Rumunja i jednog studenta iz Gruzije.

Kako bi se strani studenti lakše snalazili provodi se buddy program koji funkcionira tako da čim nova grupa Erasmus studenata dođe u Dubrovnik, svaki student dobije svog buddyja, odnosno člana ESN-a koji će se brinuti o tom studentu i biti mu na raspolaganju zatreba li pomoć pri nečemu (primjerice kod izrade pokaza za autobus ili prijave boravka na policiji). ESN Dubrovnik sudjelovao je i na velikom godišnjem okupljanju Erasmus studentske mreže koje se održavalo od 7. do 10. travnja u Varšavi.

ESN organizacija pomaže stranim studentima u procesu integracije, organizira im aktivnosti za slobodno vrijeme, ali isto tako zastupa njihova prava i obaveze, informira domaće studente o mogućnostima i programima mobilnosti i potiče ih na korištenje tih programa.

Organiziraju se tako razna događanja – od putovanja pa sve do večera i zanimljivih, tematskih izlazaka. Sve ideje za takva događanja i putovanja dolaze upravo od studenata volontera ESN-a i upravo ih oni i organiziraju. Putovanja u Sarajevo, Split, Zadar, Zagreb… Sve to zahtijeva puno truda, dobre organizacije, ali i volje da se svoje vrijeme uloži u volontiranje. Na kraju svega dobije se iskustvo u planiranju i organiziranju putovanja ili događaja, što nas čini iskusnijima i spremnijima za budući posao.

Izlete koje smo do sada organizirali našim stranim studentima bili su nedavni posjet Stonu, zatim Mostaru i Sarajevu (sa zaustavljanjem u prekrasnom Vrelu Bosne na povratku), a bliži nam se i posjet Splitu i Zadru koji smo organizirali od 22. do 24. travnja.

U zimskom semestru studenti su imali priliku posjetiti Zagreb i Plitvice, kao i NP Krka. Na izletima organiziramo posjet znamenitostima uz pratnju vodiča ili lokalnih ESN članova, kako bi strani studenti što bolje upoznali grad i naučili nešto novo. Uz sve to, nastojimo pronaći što bolji hostel koji nudi pristupačne cijene, kao i zabavu u raznim klubovima. Uz studente, s nama na izlete vodimo još jednog člana, ESN zastavu s kojom se slikamo svi zajedno na različitim lokacijama.

Evo što su o svom Erasmus iskustvu u Dubrovniku rekli studenti na razmjeni za portal Essence of Croatia.

Događanja koja organiziramo na području Dubrovnika su večere, razne društvene igre i druženja u raznim prostorima koja imamo na raspolaganju. Nedavno smo organizirali „Sushi Night“ kada smo okupirali cijeli Shizuku restoran te za pristupačnu cijenu upoznali dio studenata s japanskom kuhinjom. Većini studenata večera se svidjela, a nekima je to bio prvi susret s japanskom kuhinjom.

12963351_1111488918901964_737651796109648506_n

Također, jednom tjedno organiziramo Eurodinner koji je osmišljen tako da studenti iz dvije ili tri različite države, primjerice oni iz Slovačke i Češke, pripreme hranu tipičnu za područje iz kojeg dolaze te tu istu hranu prezentiraju ostalim studentima. Osim hrane mogu napraviti i prezentaciju o osnovnim informacijama o svojoj državi i/ili gradu, uz pratnju glazbe koja je tipična za njihovu zemlju. Kada svi Erasmus studenti odrade svoji dio posla, na red dolazimo mi – članovi ESN-a. Kao šećer na kraju, pokušat ćemo ih što bolje upoznati s tipičnom hrvatskom kuhinjom, glazbom i slično. Kako je prošao „Hrvatski Eurodinner“ možda ćemo vam dočarati u jednom od sljedećih članaka! 🙂

Autor: Leana Milotić

Komentari