ESN i Pernod Ricard produljuju partnerstvo već osmu godinu

Piše
Lorena Sikavica

Feb 05, 2018

Na konferenciji u Bruxellesu, održane 24. siječnja,  predsjednik Erasmus studentske mreže (ESN) Joao Pinto te direktor Pernod Ricarda, Alexandre Ricard produžili su partnerstvo te time ušli u osmu godinu provedbe projekta pod nazivom Responsible Party.

“Ne govorite mladim ljudima da ne tulumare. Kažite im da to čine odgovorno.” – Tiago Rodrigues (Ministar obrazovanja XXI. ustavne vlade Portugala)

Responsible Party je prva europska inicijativa povezana sa smanjivanjem konzumacije alkohola kod studenata koju su kreirali Pernod Ricard i ESN International čiji je punopravni član i ESN Hrvatska. Projekt se provodi u 32 europske države te je od svoje početne faze do danas obuhvatio oko 580 tuluma koji potiču odgovorno ponašanje i 400 000 europskih studenata .Objavljeno je i opsežno zajedničko istraživanje koje se vršilo diljem Europe s više od 30 000 sudionika. Ključne informacije i zaključci navedenog  istraživanja su:

giphy

  • 88% studenata tvrdi kako je Responsible Party koristan program
  • Većina studenata konzumira 3 do 4 pića tijekom tuluma tj. 1 piće po satu
  • Najčešće se konzumira pivo (42%), zatim vino (26%) te ostala pića
  • Studenti smatraju kako je distribucija vode na tulumima ključna uz jasnu poruku odgovorne konzumacije pića što njih 74 % smatraj jasnim i korisnim

Tijekom samih Responsible Party tuluma studenti volonteri ESN-a djeluju kao ambasadori tzv. Party Squad te pružaju konkretne savjete za odgovornu konzumaciju alkohola. Dva glavna cilja projekta su:

  • Podići svijest o rizicima prekomjerne konzumacije alkohola
  • Predlaganje načina za umjerenu konzumaciju te eliminiranje negativnih učinaka alkohola među mladima putem, primjerice, ponude vode na studentskim tulumima

Od prošle godine do sada podružnice ESN-a Hrvatska organizirale su 10 Responsible Partija dok je jedan organizirao sam ESN Hrvatska. Najveće postignuće je bio tulum koji je  organizirao ESN Dubrovnik na kojem je sudjelovalo gotovo  500 sudionika. Od početka 2018. godine organizirana su 4 tuluma ovakve vrste s oko 600 inozemnih studenata na razmjeni. Trenutni tim čini Nacionalni Responsible Party koordinator Mario Batinović s timom od 20 volontera diljem Hrvatske.

giphy (1)

Ovi rezultati, zajedno s nekim ranijim istraživanjima, ukazuju na značajan pad neodgovornog konzumiranja alkohola među mladima (s 56% na 47%), iako problem prevencije i dalje nije riješen, ali ESN i Pernod Ricard svakako čine korak u pravom smjeru.

Ukoliko želite saznati više o ovom projektu kontaktirajte koordinatora na – responsibleparty@esn.hr

Komentari