Na današnji dan umro je Al Capone

Piše
Vedran Mikulić

Jan 25, 2018

Na današnji dan umro je najpoznatiji gangster svih vremena, Alphonse Gabriel Capone – Al Capone. 

Najpoznatiji američki kriminalac Al Capone rođen je 17. siječnja 1899. godine u Brooklynu, pet godina nakon što je njegova obitelj, trbuhom za kruhom, iz talijanskog Napulja stigla u SAD.

1

Manje je poznata činjenica da su roditelji Al Caponea prije odlasaka u Ameriku emigrirali u Rijeku koja je tada bila pod Austro-ugarskom vlašću.

Al Capone je bio je četvrto dijete od devetero braće i sestara, a svoju prgavu narav pokazivao je već kao maleni dječak. Školu je napstio već u četvrtom razredu osnovne škole jer je pretukao svojeg učitelja. Pokušao je živjeti poštenim životom pa je tako radio u slastičarnici, knjižari i trgovini slatkiša. Ipak pošten život nije dugo potrajao za što je u najvećoj mjeri utjecala okolina u kojoj je odrastao. Kvart u kome je živio bio je vrlo opasan i pun nasilja koje je Al gledao svaki dan. Prekretnica u njegovom životu je bila kad je upoznao gangstera Johnnyja Turia koji mu je bio uzor ali i mentor.

2

Capone se prvoj bandi pridružio s nepunih 12 godina. To je bila James Street banda koju je vodio Johnny Torrio, a kada je preselio u južni Brooklyn uključio se u South Brooklin Rippers bandu.

Al Capone je bio poznat po svom nadimku ‘Scarface’. Ovaj nadimak dobio je kada je kao mladić od 18 godina, radeći u Howard Inn hotelu na obali Coney Islanda, prišao sestri Franka Gallucia te joj rekao: ‘Imaš divnu guzu, shvati to kao kompliment’. To je razljutilo je Galluciu koji je tražio da se Al ispriča njegovoj sestri zbog uvrede, a nakon što jje to ovaj odbio učiniti izvukao je nož i razrezao Alov lijevi obraz.

Priča je ipak imala miran kraj pošto su se dogovorili oko isprika i odšteta, a Al je kasnije zaposlio Gallucu kao tjelohranitelja i postali su nerazdvojni prijatelji.

3

1918. godine zaljubio se u Irkinju Mary. Ubrzo su se vjenčali te dobili prvo dijete – Alberta Francusa Caponea. Iste godine Al Capone je zaratio s bandom ‘Wild Hand’, a kako bi sačuvao glavu otišao je u Chicago. Tamo je počeo raditi s Johnnyem Torriom. Njih dvojica su u vrijeme prohibicije pokrenuli ilegalnu prodaju alkohola. Ubrzo su se enormno obogatili, a sa samo 26 godina Al Capone postao je šefom jedne od najvećih mafijaških obitelji u svijetu.

Ova mafijaška obitelj imala je više od 1000 članova. Osim prodaje alokohola bavili su se i drugim kriminalnim aktivnostima, poput potkupljivanja političara i prostitucije. Bez obzira na poslove s kojima se bavio, Capone je uživao vrlo veliki status u tadašnjem javnom životu. Veliki dio novca Capone je donirao raznim humanitarnim udrugama pa su ga mnogi prozivali i modernim Robin Hoodom. Družio se s bogatašima, političarima i svima koji su bili ‘velike face’ tog vremena.

4

Suparničke bande su na Caponea pokušale izvesti nekoliko atentata ali bez uspjeha. Kada je saznao da su ga neki njegovi najbliži suradnici, kojima je vjerovao, izdali, Al ih je pozvao na večeru, a kad su se najeli, uzeo je palicu te svima razbio glave.

Al Capone organizirao je i jedan od najpoznatijih atentata u povijesti kada je odlučio zaustaviti bandu koju je vodio Bugs Moran. Bilo je to na valentinovo, 14. veljače 1929. godine. Obučene u policajce, svoje je ljude poslao Moranu, a on sam je nekoliko dana prije otputovao u Miami. Iako su svi znali tko stoji iza ovog napada, Al je imao čvrst alibi. Tek tada je njegova popularnost u javnosti počela padati.

6

1929. godine Capone je uhićen u Philadelphiji zajedno sa svojim tjelohraniteljem, zbog nošenja oružja bez dozvole zbog čega je dobio kaznu od godinu dana zatvora. Zbog dobrog vladanja na slobodu je pušten nakon 9 mjeseci.

28. veljače 1936. godine Capone je morao opet u zatvor na 6 mjeseci zbog neplaćanja sudskih troškova. Žalio se na tu odluku, ali mu je žalba poništena i poslan je u Cook okružni zatvor. U međuvremenu stigla je i optužnica zbog utaje poreza.

U njoj su se pored Ala našli njegov brat Ralph “Bottles” CaponeJake “Greasy Thumb” GuzikFrank Nitti te još neki Caponeovi suradnici. 1931. Capone je priznao utaju poreza i iskorištavanje prohibicije. Kasnije je izjavio da je imao dogovor sa sucem da će odležati samo 2,5 godine. No nakon novog suđenja Capone je ipak osuđen na 11 godina zatvora i 50 000 dolara novčane kazne. Žalba mu je odbijena, a potom je poslan u najzloglasniji zatvor – Alcatraz smješten na obali San Francisca.

7

I u zatvoru su ga nekoliko puta pokušali ubiti, bio je izboden, otrovan i davljen. 1939. nakon odsluženih 7 godina, 6 mjeseci i 15 dana zatvora Capone je pušten na slobodu. Godine u zatvoru ostavile su traga na velikom Al Caponeu, a prema nekim izvorima, po izlasku iz zatvora počeo je gubiti razum. Njegov liječnik izjavio je u godini uoči Caponeove smrti da on ima mentalne sposobnosti 12-godišnjeg djeteta.

Umro je 1947. godine u svom domu, i to od sifilisa. Tešku bolest dobio je još u mladosti, a potkraj života ona mu je oštetila moždane funkcije. Pokopan je na groblju u Chicagu, gradu koji je bio središte njegovih kriminalnih aktivnosti.

Komentari