Europass digitalna potvrda

Piše
Petra Haleš

Apr 28, 2021

Sveučilište u Splitu napravilo je značajan iskorak na razini Europske unije u primjeni Europass digitalnih vjerodajnica, kao jedne od mogućnosti koje nudi nova Europass platforma, svojevrsnog europskog alata za digitalizaciju.

Naime, Sveučilište u Splitu je prvo u Europskoj uniji izdalo Europass digitalnu potvrdu te je prva ustanova u Europi koja je u siječnju 2021. uspješno izdala čak 437 digitalnih potvrda o sudjelovanju sudionicima online međunarodne konferencije Week of Innovative Regions in Europe – WIRE 2020, održane u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Europass digitalne vjerodajnice (Europass Digitaly Signed Credentials) dio su nove Europass platforme koja je dostupna od srpnja 2020. godine. Riječ je o vjerodajnicama koje pojedincu dodjeljuje odgovarajuća ustanova, primjerice sveučilište, kako bi se potvrdio i pružio dokaz o postignutim ishodima učenja te stečenim kvalifikacijama, poput diploma, i ostalih vjerodajnica što dovodi do boljeg razumijevanja i provjere kvalifikacije, kao i drugih dokaza o učenju. Europass digitalne vjerodajnice mogu se koristiti za sve oblike učenja, a ne samo formalno obrazovanje te ih korisnici mogu podijeliti s poslodavcima, ustanovama za obrazovanje i osposobljavanje ili drugim organizacijama kojima su potrebne informacije o kvalifikacijama pojedinaca prilikom traženja posla ili obrazovnih prilika širom Europe. One im služe kao dokaz da su navedene kvalifikacije autentične, a nude i bolji uvid u vještine i iskustvo vlasnika vjerodajnice. Digitalne vjerodajnice imaju jednaku pravnu vrijednost kao certifikati u papirnatom obliku, a ustanovama omogućuju besplatno izdavanje digitalnih kvalifikacija i ostalih vjerodajnica učenja koje se ne mogu protuzakonito mijenjati.

Sustav digitalnih vjerodajnica je siguran i besplatan sustav, a kako bi ga razvila i testirala Europska komisija je u tu svrhu započela suradnju s državama članicama EU-a i drugim zemljama na pilot-projektu razvoja. Naime, Sveučilište u Splitu je jedno od 18 institucija u Europskoj uniji i jedino u Hrvatskoj koje se priključilo projektu pilotiranja Europass Digitally Signed Credentials (EDC) te je kao takvo uspješno pilotiralo izdavanje prvih diploma supplement pod vodstvom prof.dr.sc. Mile Dželalije, voditelja ekspertne skupine za digitalizaciju kvalifikacija. Svoje aktivnosti u ovom području je Sveučilište proširilo i na područja izdavanja digitalnih vjerodajnica za sudjelovanje na konferencijama, edukacijama itd. Stoga je u suradnji s izv. prof. dr. sc. Majom Ćukušić, izdalo 437 digitalnih vjerodajnica za sve sudionike WIRE konferencije koja se u studenom 2020. godine održala na Ekonomskom fakultetu. Nadalje, izdavanje vjerodajnica je nastavljeno i kroz Studentski poduzetnički inkubator koji svojim sudionicima, sudjelovanje na edukacijama potvrđuje digitalnim vjerodajnicama.

U alijansi Europsko sveučilište mora (SEA-EU) splitsko sveučilište vodi aktivnosti digitalizacije kvalifikacija te stvaranja preduvjeta za uvođenje Europske studentske iskaznice. Temeljem postavljenih projektnih ciljeva, u kojem je jedna od njih i pilotiranje Europass Digitally Signed Credentials (EDC), oformljena je ekspertna skupina koja se sastoji od predstavnika sa svih šest sveučilišta koja čine SEA-EU alijansu. Budući da je vizija Sveučilišta u Splitu stvoriti sveučilište koje je međunarodnog karaktera, koje njeguje višejezičnost, koje je interdisciplinarno europsko sveučilište, uključivanje Sveučilišta u Splitu u ovaj pilot projekt je, prema riječima rektora prof. dr. sc. Dragana Ljutića bilo izazov u povećanju vidljivosti i prepoznatljivosti.

Ivana Jadrić, tehnička voditeljica SEA-EU projekta na Sveučilištu u Splitu, kaže kako je u sklopu SEA-EU alijanse napravljen niz aktivnosti za stvaranje preduvjeta za pilotiranje sustava. Naime, oformljena je radna skupina, doneseni su ključni strateški dokumenti i smjernice, nakon čega je Sveučilište u Splitu uspješno pilotiralo izdavanje vjerodajnica. Prorektorica prof. dr. sc. Đurđica Miletić, voditeljica SEA-EU projekta naglašava kako je ovim aktivnostima Sveučilište u Splitu pokazalo da je prihvatilo izazove digitalizacije u visokom obrazovanju te kako je ponosno što svoje stečeno znanje može podijeliti s ostalim SEA-EU partnerima.

U organizaciji Europass centra Agencije za mobilnost i programe Europske unije, Europske komisije i Sveučilišta u Splitu, inicirana je organizacija online virtualnog događanja na temu: “EUROPASS DIGITAL CREDENTIAL TO FUTURE – PROOF YOUR POTENTIAL“ koji će se održati 10. svibnja 2021. godine. Na tom događaju će biti moguće saznati više o Europass digitalnim vjerodajnicama te o putu i procesu razvijanja ovog alata. Nakon samog događaja će biti organizirana i tehnička interaktivna web radionica o implementaciji Europass digitalnih vjerodajnica, čiji će točan datum održavanja biti objavljen naknadno na mrežnim stranicama i društvenim mrežama Agencije za mobilnost i programe Europske unije i Sveučilišta u Splitu.

Više informacija o Europass Digitally Signed Credentials možete pročitati ovdje.

Više o SEA-EU alijansi pročitajte ovdje.

Komentari