Fidget spinner je nova “must have” igračka

Piše
Mateo Galić

Jun 03, 2017

Fidget spinner je nešto kao moderni yo-yo, naizgled beskorisna igračka čija je funkcija ovladati brojnim trikovima koje vam ova stvarčica omogućuje. Jedino ograničenje je vaša mašta.

Vjerojatno ste ovu igrački vidjeli na društvenim mrežama i u prodaji na uličnim štandovima. Jednostavno je zavrtite i ona se vrti, vrti, vrti ….U čemu je štos? Nema ga.

Fidget spinner je relativno jednostavna igračka. Ima tri kraka s utezima oko rotirajuće osovine i jedino što zapravo radi jest da se ti krakovi vrte. Kad se zavrti, može ga se balansirati na vrhu prsta. Ako ste posebno vješti, i bacati u zrak i hvatati. To je manje-više to. Samo, fidget spinner je navodno, iz nekog potpuno nejasnog razloga, brutalno popularan kod školaraca.

Fidget spinner je u jednoj fazi imao i funkciju pomoći mališanima koji pate ADHD-a da se riješe stresa i dosade. Struka je vrlo brzo pokopala ovu priču jer ne postoje znanstveni dokazi koji bi potvrdila da je fidget spinner bilo što drugo osim popularne igračke, a ne terapeutsko pomagalo kod tjeskobe, autizma ili poremećaja koncentracije.

“Znam da postoji gomila sličnih igračaka i najjednostavnije rečeno, ne postoje znanstveni dokazi da bilo koja od njih funkcionira”, rekao je za NPR Scott Kollins, klinički psiholog i profesor na sveučilištu Duke.

S obzirom da spineri postoje dugi niz godina iznenađuje podatak o trenutnoj popularnosti ove igračke.

Cijena je oko 40 kuna.

Komentari