Blagdani s obitelji – kako izbjeći svađu i galamu

Piše
x-ica tim

Dec 26, 2020

Blagdani u obiteljskom okruženju često nisu nalik idiličnim prizorima iz božićnih filmova. Povratak kući za blagdane može biti veoma stresan. Svatko je navikao živjeti i raditi po svom, a onda se svi nađu skupa i sve mora biti glatko i bez trzavica. Zašto ne?

Prosinac sa sobom nosi brojne obaveze, domjenke, druženja, kolokvije, seminare i općenito koliko god radili ili ne radili, kraj je godine, iscrpljenost dolazi iz psihe. Uglavnom, blagdani dođu kad smo svi pomalo “razlohani” i nervozni pa ne treba dugo čekati da se kućom zaori besmislena prepirka.

Evo kako spriječiti svađu i zaista se opustiti i uživati u blagdanima!

Znaš što možeš očekivati, pripremi svoju reakciju

Čim otvoriš ulazna vrata, prepoznat ćeš osudu u majčinim očima zbog pink kose, piercinga ili odjeće. Znaš da će te netko odmah krenuti tlačiti s beskrajnim pitanjima ili napornim ubadanjima, ali pripremi se! Smeti ih, pripremi unaprijed neki šaljivi odgovor, iznenadi ih smijehom ili velikim zagrljajem. Nemoj reagirati kao što to obično radiš i velike su šanse da će i sugovornik promijeniti ponašanje. Možda ne dođe do eksplozije!

Nemoj imati nerealna očekivanja

Vjerojatno ne postoji osoba s kojom se slažeš u svemu, stoga nemoj silom pokušavati promijeniti nekome mišljenje. Sigurno netko neće razumjeti tvoje životne snove ili poteze, ali uvijek možete pričati o onome što vam je zajedničko. Neka ustaljena tampon zona je razgovor o klincima, svi su odmah blaži i manja je opasnost od sukoba.

Foto:

Foto: Donnie Ray Jones, Flickr

Odvoji malo vremena za sebe

Nemoj dozvoliti da svoju frustraciju što nisi uspio odvojiti malo vremena za sebe i napraviti nešto što ti puno znači (npr. otići na kavu s prijateljima koje dugo nisi vidio, nalakirati nokte, odigrati na miru jednu partiju igrice, nazvati nekoga) izbaciš na nedužne članove obitelji. Radije napravi nekakav kompromis, učini što je potrebno po kući ili skokni do dućana ili što već treba i objasni obitelji da ti daju malo prostora, ali budi racionalan. Malo vremena za sebe može vrlo lako zagaziti u zonu sebičnosti.

Ne skači na svaku

Ne mora svaka opaska biti tvoj okidač. Neke rasprave više se isplati izgubiti nego početi gubiti kosu zbog njih. Ako se ne slažeš ili te tvrdnja koja je izrečena baš dubinski vrijeđa, svejedno možeš dostojanstveno reagirati bez podizanja tona. Nisi siguran? Probaj! Sugovornicima će popucati žile na čelu dok će se truditi ne dreknuti i održati raspravu civiliziranom.

Humor, šala, smijeh

Ako baš ne moraš, ne shvaćaj sve ozbiljno! Smij se, našali se, učini atmosferu ugodnom. Doma si, praznici su, ne moraš na faks, ne moraš u menzu, zašto bi se ponašao kao Grinč? U.ž.i.v.a.j.

Foto:

Foto: Matanya, Wiki

Komentari