TikTok uvodi mjere za zaštitu djece

Piše
Vedran Mikulić

Jan 13, 2021

Profili korisnika TikToka mlađih od 16 godina bit će automatski privatni, a to je rezultat mjera koje uvodi ova popularna aplikacija s ciljem unaprjeđenja sigurnosti djece.

Profilima korisnika mlađih od 16 godina moći će pristupiti samo korisnici čiji zahtjev za praćenje bude odobren, a time će dobiti mogućnost komentiranja klipova. Također, opcija preuzimanja bilo kakvih klipova s profila osoba mlađih od 16 godina bit će onemogućena.

Iz TikToka poručuju kako se nadaju da će ove promjene ohrabriti mlade korisnike da se “aktivno uključe u putovanje online privatnosti”.

“Nadamo se da ćemo ih inspirirati da preuzmu aktivnu ulogu te da informirani donose odluke”, istakla je šefica odjela za privatnost Elaine Fox.

Osobe u dobi između 13 i 15 godina će moći “odobravati” prijatelje i omogućavati im da komentiraju klipove, a imat će i izbor da li žele da klipovi budu javno dostupni ili ne. Ipak, njihovi profili neće biti predlagani drugim osobama.

Na profilima osoba u dobi od 16 i 17 godina neće biti dozvoljeno drugima preuzimanje njihovih klipove, ali će opcija gašenja ove restrikcije ostati dostupna.

Popularni dueti se neće moći praviti s osobama mlađim od 16 godina osim ako one ne daju dozvolu.

Foto: Pixabay

Komentari