Strah od covida pokrenuo odvikavanje od nikotina

Piše
Petra Haleš

Jan 04, 2021

Statistike o stopi ovisnosti o pušenju duhana u Velikoj Britaniji pokazuju da je od početka pandemije covida-19 izražen trend među pušačima da se odlučuju na odvikavanje od svoje ovisnosti. Razlog je iznimno povišena opasnost od covida kod tog dijela stanovništva.

ITV Cymru Wales objavio je da se najnoviji apel zdravstvenih radnika građanima da prestanu s pušenjem temelji na utvrđenoj povećanoj opasnosti po zdravlje i život od covida-19 kod tog dijela populacije od između dva i tri puta većeg od onog kod nepušača.

Riječ je o rezultatima istraživanja Sveučilišta Kalifornije iz Los Angelesa (UCLA). Znanstvenici s UCLA-e utvrdili su da su pušači tako drastično osjetljiviji na virus SARS-CoV-2 zato što dim što ga pušači udišu, uzrokuju oštećenje plućnog tkiva, a time i mehanizme obrane tog vitalnog organa, već i prije nego što dođe do prodora virusa u stanice.

ITV navodi i to da su stručnjaci sa Sveučilišnog koledža u Londonu, koji redovito prate statistike o raširenosti i dinamici pušenja u stanovništvu, nedavno utvrdili za Wales da je od početka pandemije prestalo pušiti 33.000 osoba.

Riječ je o znatnom postotku u zemlji od samo oko tri milijuna stanovnika. Daljnjim istraživanjem utvrdili su i to da je diljem Velike Britanije prisutan trend prestanka pušenja zbog straha od teških, možda i kobnih posljedica covida-19 po osobe povećane osjetljivosti pluća zbog pušenja.

Tako se navodi da se od početka pandemije 41 posto osoba koje su prestale pušiti u Velikoj Britaniji, na to odlučila prvenstveno zbog zabrinutosti onime što bi im se moglo dogoditi ako bi u takvom stanju oboljeli od covida.

Foto: Pixabay

Izvor: n1info

Komentari