Semafor koji pokazuje našu ludost

Piše
Vedran Mikulić

Dec 23, 2020

Postavljanje semafora koji će pojedincu zasvijetliti crveno pod noge zato što Majstor ni na zebri ne može podignuti pogled s mobitela, oprostit ćete – znak je duboke krize čovječanstva.

Na križanju kod zgrade Sveučilišta u Zagrebu i Muzičke akademije, odnosno na križanju Deželićeve i Frankopanske, već otprilike godinu dana stoji semafor koji osim klasične horizontalne svjetlosne signalizacije, crveno i zeleno svjetlo projicira vertikalno, okomito na tlo, piše universitas-portal.hr.

Docent Marko Šoštarić, prodekan Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu objašnjava nam da je taj dodatak postavljen prošle godine u sklopu jedne kampanje o podizanju svijesti o opasnosti korištenja mobitela za sve sudionike u prometu pa tako i pješake.

1

– Svakako smo previše ovisni o mobitelima i često ih previše koristimo dok sudjelujemo u prometu. Za vozače automobila je korištenje mobitela regulirano zakonom dok za pješake to nije tako. Bilo bi teško definirati zakonom da dok hodamo javnim prostorom, ne smijemo gledati mobitel. Tu se odluka o korištenju mobitela dok smo u gradskoj gužvi kao pješaci prepušta svijesti pojedinca. Stoga se ovim semaforom htjela potaknuti svijest ljudi. Poručiti im da bi se, ukoliko sami ne postanu odgovorniji u korištenju mobitela u prometu, i pješačenje gradskim ulicama možda morati dodatno regulirati, navodi Šoštarić.

Međutim, koja god da je namjera bila iza postavljanja ovakvog vertikalnog semafora, svakako je to prvi simptom i pokazatelj da smo kao društvo već „otišli na kvasinu“. Jer postavljanje semafora koji će pojedincu zasvijetliti crveno pod noge zato što Majstor ni na zebri ne može podignuti pogled s mobitela, oprostit ćete – znak je duboke krize čovječanstva. Konačno imamo semafor koji pokazuje našu ludost!

2

Foto: Branko Nađ/x-ica.com

Komentari