Izvješće EUROSTUDENT V danas predstavljeno u MZOS-u

Piše
Ana Leko

Apr 14, 2016

Najnovije izvješće EURSTUDENT V koje pruža uvid u socijalne i ekonomske uvjete studentskog života u Hrvatskoj danas je javnosti predstavljeno u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Nositelj ovog istraživanja je MZOS, a izvješće je izradio Institut za razvoj obrazovanja. Tako je danas u 10 sati pred punom dvoranom predstavljanje izvješća otvorila Ana Tecilazić Goršić, načelnica sektora u MZOS-u koja je sve okupljene srdačno pozdravila, zahvalila na dolasku i najavila govornike.

Na predstavljanju je trebao govoriti i ministar Predrag Šustar, ali je umjesto njega došao zamjenik Hrvoje Šlezak i ispričao ministra kojemu su iskrsnule nepredviđene i neodgodive obaveze. Zamjenik Šlezak istaknuo je da istražvanje EUROSTUDENT V daje podatke koji se mogu koristiti u unaprjeđenju visokog obrazovanja, korisne uvide u obilježja studentske populacije te prepreke tijekom studija. Također, Šlezak je napomenuo kako će se MZOS truditi na uklanjanju tih prepreka i da daje punu podršku ovom istraživanju te je izrazio zahvalnost svima koji su u njemu sudjelovali.

Ulaganje u mlade je ulaganje u budućnost, zaključio je Šlezak.

Zatim je Ninoslav Šćukanec, izvršni direktor IRO-a, u prezentaciji od pola sata detaljno predstavio izvješće i glavne rezultate istraživanja.

U svom izvještaju Šćukanec je objasnio da se međunarodno istraživanje EUROSTUDENT V provodi u 30 zemalja Europskog prostora visokog obrazovanja s ciljem prikupljanja podataka o demografskom profilu studentskog tijela, socio-ekonomskom statusu studenata, troškovima koje studenti imaju za vrijeme studija, izvorima financiranja, zadovoljstvu različitim aspektima, radu uz studij te o njihovim iskustvima i planovima za međunarodnu mobilnost.

Istraživanje je obuvatilo 2 551 studenta koji su ispunjavali online upitnik, a sudjelovali su redovni i izvanredni studenti preddiplomskih i diplomskih studija te javna i privatna učilišta i veleučilišta, rekao je Šćukanec.

Hrvatska se u ovo istraživanje uključila 2010. godine, a po rezultatima istraživanja EUROSTUDENT V koje je provedeno od 3. lipnja do 13. srpnja 2014. godine 79% studenata studira na sveučilištima, 15% na veleučilištima i 6% na visokim školama. Polovica od ukupnog broja studenata ima status redovitih studenata koji ne plaćaju školarinu, a žene čine većinu studentskog tijela – 56%.

Većina studenata, 51%njih, upisuje studij prvi put s 18 godina, a s 19 godina studij upisuje 36% studenata. Polovina svih studenata živi s roditeljima, a u studentskih domovima smješteno je svega 8% studenata.

Ninoslav Šćukanec je za kraj svima zahvalio na dolasku na predstavljanje i posebno zahvalio svima koji su sudjelovali u istraživanju. Umjesto zaključka rekao je da se nada da će ovo istraživanje biti preporuka za unaprjeđenje politike obrazovanja.

Detaljnije o EUROSTUDENT V istraživanju možete pročitati na sljedećim poveznicama:

DON’T KEEP CALM x-ica.com B-day Party

Komentari