Je li nas zahvatila digitalna ovisnost?

Piše
Ana Leko

Jan 09, 2017

Sve je više istraživanja čiji rezultati ukazuju na ozbiljne, najčešće negativne, utjecaje pretjeranog sjedenja pred računalom ili korištenja pametnih telefona. Kako i na koji način digitalna ovisnost utječe na nas možete saznati na Sveučilištu u Splitu.

Svojevremeno je Time povezao nekoliko različitih istraživanja koja pokazuju stvarnu štetu koju uzrokuje digitalna ovisnost. Prvi je problem u držanju tijela korisnika koje utječe na pritisak, bolove i probleme s kralježnicom.

S druge strane, istraživanja Wall Street Journala pokazuju da mobiteli mogu imati više bacila od zahodske daske, a konstantno korištenje slušalica može uzrokovati oštećenje sluha.

Također, istraživanje provedeno na Sveučilištu države Ohio pokazalo je da je zbog pametnih telefona porasla razina opasnosti za sigurnost osoba, jer su se mnogi ozlijedili pričajući na mobitel ili šaljući poruke u krivom trenutku, prenosi N1.

Sve ovo navedeno i brojni drugi problemi koje donosi digitalna ovisnost bit će tema predavanja koje će se održati u četvrtak, 12. siječnja, od 16 sati u Centru za savjetovanje studentata Filozofskog fakulteta Sveučilište u Splitu. Predavanje će održati izv. prof. dr. sc. Ivana Batarelo Kokić, a namijenjeno je svim studentima i nastavnicima Sveučilišta u Splitu.

Dodatne informacije možete pronaći na Facebooku.

Društvene mreže: zabava ili zamjena za stvarni život?

Komentari